Oorlogsgedenkteken

Beschrijving

Het kerkhof van Hoogstade is gelegen langs de Kerkstraat en de Hoogstadestraat, vlakbij de Sint-Lambertuskerk. Rechts van de toegangsweg naar de kerk, bij het kerkhof, staat een gedenkzuil. Op het kerkhof is nog een graf voor een Belgische militair terug te vinden.

Historische achtergrond

Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog en werd na de Eerste Wereldoorlog door het gemeentebestuur van Hoogstade opgericht. Het gedenkteken werd uit steen gekapt door A. Vandewalle uit Veurne.

Hoogstade lag tijdens de Eerste Wereldoorlog bijna tien kilometer ten westen van het front. De gemeente werd nu en dan getroffen door een bombardement of beschieting, maar leed over het algemeen weinig schade. De kerk bleef bewaard. In het dorp was er een militaire hospitaal in het rustoord Clep ingericht. De doden hiervan werden vanaf april 1915 begraven op een nieuw aangelegde begraafplaats. Het dorp speelde ook een niet onbelangrijke rol in het Vlaamse cultuurleven: hier werd op 1 april 1918 een groep Vlaamse militairen in de Compagnie des Travailleurs bijeengebracht. Zij vormden de kern van het Vlaamse Fronttoneel dat uiteindelijk naar De Panne zou uitwijken. Aan de Linde was er ook een badinstelling waar de militairen zich konden wassen en waar ook hun kleren gewassen, ontsmet en gedroogd werden.

Kenmerken

Op een vierkante basis en een sterk geprofileerd voetstuk met S-vormige voluten opzij en een zware kroonlijst, staat een naar boven toe versmallende zuil met geprofileerde kroonlijst en leliekruis. Alles uitgevoerd in hardsteen. Op de zuil: op de voorkant "1914-1918", ondiep uitgehouwen versiering met kruis, helm en samengebundelde palm- en eikentak, "Zalig en roemvol aandenken aan onze dierbare gesneuvelden"; op de rechterkant "1940-45", 1 naam, "Opgeëist Slachtoffer", 1 naam. Op het voetstuk: op de voorkant de namen van de soldaten van de Eerste Wereldoorlog en "R.I.P."; op de rechterkant "uit dank gemeentebestuur en volk van Hoogstaede"; op de linkerkant "Burgerlijke Oorlogsslachtoffers 1940-45 Hoogstade", de namen chronologisch gerangschikt. Hoogte: 396 centimeter, breedte: 100 centimeter, diepte: 100 centimeter.

Uitvoering: A. Vandewalle, Veurne (gesigneerd).

• DEN BAES J. (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, s.l.

Bron: WOI Relict (969): Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Hoogstade - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele