Gedenkteken militaire en burgerlijke doden

Beschrijving

Het kerkhof van Avekapelle ligt rond de Sint Michielskerk. Links vóór de kerk staat een gedenkteken in verband met de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Een ander gedenkteken in verband met de Eerste Wereldoorlog bevindt zich tegen de rechtermuur (zuiden) van de kerk. Het kerkhof telt twee heldenhuldezerkjes, rechts van de kerk. Verder ligt er nog een Brits piloot van de Tweede Wereldoorlog ook begraven.

Historische achtergrond

Deze gedenkplaat herdenkt de militaire en burgerlijke doden uit Avekapelle uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Vroeger was een ovale ruimte aangebracht met daarin een bloemenkrans, in plaats van de huidige plaat "uit erkentelijkheid".

Aan het begin van de oorlog werd Avekapelle geconfronteerd met talrijke vluchtelingen. Tijdens de oorlog kantonneerden Belgische militairen in het dorp. Tussen 25 oktober 1914 en 1 maart 1915 namen ze ook de kerk in, maar de mis werd er nog steeds opgedragen. Door beschietingen vanaf maart 1915, waarbij enkele doden vielen, werden de kerk en de pastorie onbruikbaar. Enkele inwoners sloegen op de vlucht. De mis werd vervolgens in het klooster opgedragen, totdat ook dit gebouw door beschietingen vernield werd in juli 1917. Ondertussen had de teruggekeerde pastoor de kerk laten herstellen. Toen er in juni Britse troepen arriveerden in het dorp, herbegonnen de beschietingen op het dorp. Kerk en klooster moesten er opnieuw aan geloven. De pastoor vluchtte, samen met 300 parochianen, naar Frankrijk. Ze zouden pas op 28 maart 1919 terugkeren. In 1910 waren er 1380 inwoners in Avekapelle, in 1920 nog 400. De kerk werd in de periode 1922-1923 naar het oorspronkelijke patroon van de 16de-eeuwse kerk heropgebouwd onder leiding van architect Viérin. De kerkschatten waren in De Panne veilig opgeslagen geweest. Tegen 1924 waren kerk en gemeentehuis klaar.

Kenmerken

Grote bakstenen nis opgevat als een rondbogig portaal met hoekig geprofileerde boogomlijsting. Op de top staat een bakstenen kruis. De hardstenen gedenkplaat is ingewerkt in de muur en versierd met een omlijsting, in de vorm van een drielob. Bovenaan een kruis en "1914 1918 Eervolle herdenkenis aan onze duurbare gesneuvelden", de namen van de "Soldaten" en de "Burgers", "1940-1944", "Soldaten", de namen en de "Burgers", de namen, "Jezus, Maria, Jozef.". De namen zijn vergezeld van de sterfdatum en chronologisch gerangschikt. Links van de nis zeven portretfoto's op porselein. Onderaan een rechthoekige plaat met daarop: "uit erkentelijkheid".

Hoogte: 426 centimeter, breedte: 210 centimeter, diepte: 85 centimeter.

• AMEEUW J. 1978: Bijdrage tot de geschiedenis van Avekapelle, Bachten de kupe, XX.6, 135-138.
  • DEN BAES J. (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, s.l.

Bron: WOI Relict (1015): Gedenkteken militaire en burgerlijke doden (Avekapelle - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele