is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Stadswoning
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeidershuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Pittoresk enkelhuisje van vijf traveeën, één bouwlaag en zadeldak (pannen), vermoedelijk daterend van begin 18de eeuw (?). Lijstgevel, bepleisterd met schijnvoegen. Rechter deel: rechthoekige deur aan weerszijden geflankeerd door venster; hoger opgetrokken in een dakvenster met puntgeveltje; op borstwering oud ingewerkt muurkapelletje met Sint-Antoniusbeeldje. Links twee vensters van een onderkelderde voutekamer.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Linters, Adriaan; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Recent onderzoek wees uit dat het pand in kern dateert uit de 15de eeuw. Het betreft een laatmiddeleeuws woonhuis van een vrij uitzonderlijk type, namelijk een breedhuis met opkamer boven een gewelfde kelder en een halleruimte. In de 16de-eeuwse oostelijke muur van de opkamer zijn er laatgotische drielobnissen of "maziergaten" aangebracht. De opkamer werd in de 18de eeuw verfraaid met een stucplafond en een Lodewijk XVI-schouw.