Belgische bakstenen constructie Krekemolenbrug

Locatiebeschrijving

Bovengrondse bakstenen constructie ten westen van de Krekemolenbrug, in weide tegenover Diksmuidseweg nummer 15, op circa 250 meter ten zuiden van de hoeve "Chien Marin", vlak tegen de "Venepevaart" gelegen, op circa 2200 meter ten zuidoosten van Ramskapelle en op circa 550 meter ten westen van de voormalige spoorwegbedding Diksmuide-Nieuwpoort. De omgeving is landelijk en vlak.

Historische Achtergrond

De constructie maakte deel uit van een stelling, die evenwijdig uitgebouwd was met de voormalige spoorwegbedding Diksmuide – Nieuwpoort (Belgische 1ste linie). De boerderij "Chien Marin" was uitgebouwd tot een versterking binnen deze stelling. De ligging en inrichting van de constructie met sporen van een vrij luxueuze inrichting, met onder meer gesimuleerde tegeltjes, wijzen op een mogelijke functie als commandopost.

Kenmerken

Constructie van circa 1400 centimeter lang en 285 centimeter breed, hoofdzakelijk opgetrokken uit gele en rode bakstenen, hoewel hier en daar ook betonblokken gebruikt werden. De constructie is deels afgebrokkeld. Het dak helde lichtjes af en de vloer was gebetonneerd. Hier en daar zijn ronde wapeningsijzers te zien.

De constructie bestond uit 3 ruimtes. Er waren vermoedelijk 7 vensteropeningen, waarvan enkele bovenaan een uitsparing voor een balk bevatten. De deuropeningen aan de westkant (minimum 1 deuropening per ruimte) bevatten uitsparingen voor een houten kader. In de middelste ruimte zijn vermoedelijke restanten van een schouw. De binnenmuren waren gecementeerd, waarbij via lijnen in de cement tegels gesimuleerd werden. Horizontaal bovenaan de binnenmuren zijn eveneens lange, smalle gleuven te bespeuren, waarbij in 1 gleuf nog een houten balk steekt.

• Duitse militaire stafkaart Diksmuide Noord, 1/20.000, 18/4/1917, uit: The Naval & Military Press in association with The National Archives: "Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives" (cd-rom).

Bron: WOI Relict (1636): Belgische bakstenen constructie Krekemolenbrug (Ramskapelle - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore