erfgoedobject

Burgerhuis met geel parement

bouwkundig element
ID: 215595   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215595

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met geel parement
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Deze burgerwoning werd in 1922 ontworpen door de aannemer Gebroeders Claessens in opdracht van J. Daeseleir. Hoewel gerealiseerd rond 1922, grijpt deze woning terug naar een eenvoudige en vaak voorkomende eclectische vormgeving uit de jaren 1910; die een neoklassieke gevelindeling combineerde met veelkleurige materialen en ornamentiek uit de art nouveau. De woning is een voorbeeld van de conventionele architectuurstroming die in Zurenborg vrij gangbaar was tijdens het interbellum, terwijl de meer vooruitstrevende ontwerpen in art deco of modernisme er in de minderheid zijn.

De woning telt drie travee├źn en drie bouwlagen op hoog souterrain onder plat dak. De gele bakstenen lijstgevel is zeer klassiek, regelmatig opgedeeld door smalle kordonlijsten en met regelmatig in de travee├źn geplaatste segmentbogige muuropeningen. Het schrijnwerk van vensters en deur is vervangen, het balkon verdween. De sobere decoratieve banden en de negblokken en sluitstenen in witte natuursteen zijn bewaard en vormen de enige opsmuk van de gevel. De woning is gebouwd op een heel ondiep perceel, waardoor de klassieke enkelhuisindeling, met een enfilade van drie kamers, niet mogelijk was. Naast de gang in de linkertravee, zijn er op elke bouwlaag slechts twee kamers aanwezig, zonder de toevoeging van kamers in een lagere achterliggende aanbouw.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 3211.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 230.

Bron     : -
Auteurs : Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis met geel parement [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215595 (Geraadpleegd op 27-05-2019)