erfgoedobject

Personeelswoningen van de Papeteries de Saventhem

bouwkundig element
ID
216213
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216213

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze panden werden volgens kadastergegevens opgetrokken in opdracht van de er tegenovergelegen 'Maatschappij naamlooze de papierfabrieken van Saventhem', naar alle waarschijnlijkheid als personeelswoningen; ze werden op het kadaster geregistreerd in 1905 en in gebruik genomen in 1904-1905.

Eenheidsbebouwing, vandaag bestaande uit drie wooneenheden, oorspronkelijk twee, met voortuinen. Het nummer 150 behield een ijzeren toegangshek tussen bakstenen hekpijlers.

Het uit baksteen opgetrokken geheel telt twee bouwlagen en wordt gemarkeerd door een centrale puntgevel geflankeerd door lijstgevels, in totaal zes traveeën; het centrale deel heeft een zadeldak, de nok loodrecht op de straat; de flankerende delen zijn afgedekt door een plat dak. Het geheel vertoont een vrij eenvoudig uitzicht, waar het gebruik van contrasterende gele baksteen voor de muurbanden, de borstweringen en de rollagen van de steekboogvormige muuropeningen het enige decoratieve element vormt; het schrijnwerk werd overal vernieuwd.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1905/24.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2014


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Papierfabriek Papeteries de Saventhem

  • Is deel van
    Fabrieksstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Personeelswoningen van de Papeteries de Saventhem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216213 (Geraadpleegd op 10-05-2021)