Hoekhuis ontworpen door F. Coppieters

Beschrijving

Onderkelderd herenhuis, heden kantoorgebouw, op de hoek van de Koning Albertlaan en de Sportstraat, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1923 naar ontwerp en in opdracht van de Gentse architect Fritz Coppieters. Deze architect ontwierp in hetzelfde jaar eveneens het aanpalende rijhuis (nummer 163). Het huidig voorkomen verschilt ten opzichte van het ontwerp, aangezien het oorspronkelijke mansardedak verdween door de toevoeging van een bijkomende verdieping met hoger oplopende rechter muurdam aan de zijde van de Sportstraat.

Ruim hoekhuis van negen traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak, waarvan de middelste travee een afgeronde, vooruitspringende hoektravee vormt. Aanbouw van twee bouwlagen in de Sportstraat, oorspronkelijk met garage onder een bewaarde I-balk met rozetten. Lijstgevel onder een uitkragende houten kroonlijst. Parement in rood en bruin baksteenmetselwerk in kruisverband, op een hoge plint in granito, doorbroken door zeven rechthoekige keldervensters met opvallende decoratieve ijzeren roosters met spiraalmotief. Hoektravee gemarkeerd door een gebogen gevelvlak, op de bovenverdiepingen doorbroken door een drielicht. De onderdorpel van het venster op de eerste verdieping wordt ondersteund door een uitgelengde, decoratief uitgewerkte hardstenen console met golfmotief. Rechthoekige kalkstenen panelen met bladmotieven verlevendigen de borstwering van de vensters op de tweede verdieping. De zijgevels worden geritmeerd door vensteropeningen gevat in geprofileerde omlijstingen met roodoranje baksteen, die doorlopen over de eerste en tweede verdieping en voorzien zijn van een geaccentueerde borstwering. De rechthoekige vensters met deels bewaard houten schrijnwerk. Gemarkeerde rondboogvormige deuropening met getrapte dagkanten in de hoektravee, waarbij de dieperliggende, ijzeren deur voorzien is van glazen panelen en een decoratief ijzeren deurrooster met onder meer een golfmotief. Een tweede, sober uitgewerkte toegang bevindt zich in de rechter travee aan de Sportstraat.

Het woonhuis beschikt volgens het bouwplan in de kelder over een grote keuken met wasplaats, een naaikamer, ruimte voor de verwarming en kelders voor voorraad, kolen en wijn. Op de begane grond geeft de inkom toegang tot een vestibule, geflankeerd door een vestiaire links, verbonden via een trap met de naaikamer, en een spreekkamer rechts. Vervolgens leidt de vestibule tot een grote hal met monumentale trappenpartij, met toegangen tot een eetkamer aan de Koning Albertlaan, verbonden met een bureau, en een salon aan de Sportstraat. Het bordes van de trap staat eveneens in verbinding met de tweede toegang vanaf de Sportstraat. Dit niveau geeft ook toegang tot een toilet en tot het bureau. In een vide aan de achterzijde is er een koertje voorzien. De aanbouw omvatte volgens het bouwplan enkel een garage.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/B/28.
  • Universiteit Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota's Sofie Lambein, 2013-2014.

Auteurs: Verhelst, Julie