erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
21643
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21643

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met rechthoekig erf, gelegen aan de Molenbeek. Geluifelde rondbooginrijpoort in mergelstenen omlijsting, gevat tussen de zijgevel van de schuur en het noordoostelijke stalgebouw.

Ten noordwesten van het erf, boerenhuis, vermoedelijk uit het midden van de 19de eeuw; dubbelhuis van twee en een halve bouwlaag en drie traveeën. Gecementeerd bakstenen gebouw met verwerking van kalksteen. Rechthoekige muuropeningen met vlakke omlijsting en lekdrempels; deuromlijsting op neuten. Voor- en achtergevel met zelfde ordonnantie.

Ten zuidoosten van het erf, monumentale langsschuur gestut door steunberen; prachtige dakstoel en steil zadeldak (kunstleien); gedateerd in cartouche: ANNO 1700. Baksteenbouw met verwerking van ijzerzandsteen, mergelsteen voor de omlijsting van de rondboogpoorten in de zijgevels en voor de steigergaten, en gebruik van kalksteen voor de rechthoekige deur in de erfzijdegevel. Zijgevels afgewerkt met vlechtingen, topen schouderstukken op mergelstenen kraagstenen, en voorzien van een oculus. Aan de erfzijde, twee getraliede, rechthoekige muuropeningen in mergelstenen omlijsting overspannen door een ontlastingsboog.

Het oorspronkelijk ondiepe stalgebouw onder zadeldak (kunstleien) ten zuidwesten van het erf, werd in de 19de en 20ste eeuw vergroot (confer verloop van vlechtingen in zijgevels). In de erfzijdegevel, een reeks van tweemaal twee en driemaal een rondboogdeurtje in kalkstenen omlijsting met negblokken en een kwarthol profiel, grotendeels dichtgemetseld in de 20ste eeuw en omgevormd tot boogvormige raampjes. Ongewijzigd volume van stalgebouw onder zadeldak (kunstleien) ten noordoosten van het erf. Baksteenbouw met gebruik van ijzerzandsteen en mergelsteen voor steigergat- en vensteromlijstingen. Erfzijdegevel met twee rechthoekige zolderopeningen in omlijsting met negblokken van mergelsteen; twee dito kleinere openingen op de begane grond; talrijke muuropeningen en wijzigingen uit de 20ste eeuw.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Herenboerenparkje

  • Is deel van
    Niel-bij-Sint-Truiden


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21643 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.