Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Nagenoeg bovengrondse betonnen constructie op bedrijventerrein, ten westen van de voormalige spoorlijn Torhout-Oostende en het voormalige station.

Historiek

Het betreft een Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken nabij de voormalige spoorlijn 62, die aangelegd was tussen Oostende en Torhout, vlakbij het station van Ichtegem en de tramlijn Brugge-Leke.

Door zijn strategische ligging in het Duitse hinterland met ontsluiting via trein- en tramspoor werd Ichtegem uitgebouwd tot een belangrijk logistiek centrum voor het Duitse leger. Ten noorden van het station van Ichtegem werden aan beide zijden van de bestaande treinsporen bijkomende sporen aangelegd en vele barakken opgetrokken voor de overslag en opslag van materialen en munitie. Hier was een groot legerdepot ingericht.

Deze bunker is opgericht ten westen van de spoorlijn en ten oosten van zijsporen. Afgaande op militaire luchtfoto’s kan de bouw van deze bunker gesitueerd worden tussen 10 juni 1916 en 27 mei 1917.

De bunker is sinds september 2007 ingericht als vleermuizenhotel.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie met rechthoekig grondplan en een uitspringende muur aan noordelijke zijde. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan noordelijke en zuidelijke zijde zit telkens een toegang onder een schuinaflopend plafond. Naar verluidt bestaat de constructie binnenin uit twee ruimtes.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto’s 10/6/1916 (dianummer 5529, FID 5119), 27/5/1917 (dianummer 5532, FID 5116), Britse luchtfoto 10/8/1918 (dianummer 5306, FID 3773).
  • Domein Raversijde Oostende, Collectie militaire stafkaarten Eerste Wereldoorlog, Gistel, 3/10/1918.
  • NAERT U. 1985, 1990, Eernegemse oorlogskroniek 1914-1918 (2 volumes), Eernegem.

Auteurs: Decoodt, Hannelore