Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie in een weide op het einde van een houtwal langs de Ganzestraat ter hoogte van de Vanderheydekapel, op zo'n 250 meter ten zuidoosten van de Moerdijk, op twee kilometer ten noordwesten van de kerk van Eernegem.

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog.

Op militaire luchtfoto's uit de Eerste Wereldoorlog zijn er in de onmiddellijke nabijheid van deze post diverse installaties te zien. Ten noorden van deze bunker was wellicht een Duitse schietstand aangelegd om te oefenen, met een kogelvanger aan oostelijke zijde. Ten oosten van de bunker was vermoedelijk een luchtafweerinstallatie opgericht. Wellicht hield deze bunker verband met deze installaties.

Hoogstwaarschijnlijk komt het grondplan van de observatiepost min of meer overeen met de in de jaren 1930 door de 'Service Technique du Génie' ingetekende 'Abri N° 418'.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie met rechthoekig grondplan. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting, op een betonnen fundament. Er zijn in het plafond en ter hoogte van de muuropeningen ronde wapeningsijzers zichtbaar. De vrij dunne muren zijn aan binnenzijde gewit.

Toegang aan zuidoostelijke zijde. In de westelijke muur zitten twee vermoedelijke vensteropeningen, in een dieperliggend vlak met bovenaan een ijzer (voor het verschuiven van een luik?). Wellicht werden na de oorlog bakstenen elementen toegevoegd in de zuidoostelijke hoek en werd er een bijkomende opening gemaakt in de betonnen muur.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Belgische luchtfoto 19/5/1918 (dianummer 5458, FID 5131), Britse luchtfoto’s 2/7/1917 (dianummer 15692, FID 12929), 18/5/1918 (dianummer 16609, FID 13777), 24/8/1918 (dianummer 15417, FID 12719).
  • Koninklijk Legermuseum Brussel, Fonds C.D.H., Inventaire QGT nr 27, map 533, grondplan nr. 418.
  • Informatie meegedeeld door Birger Stichelbaut (20 oktober 2014).