erfgoedobject

Eclectische meergezinswoning met magazijn

bouwkundig element
ID
217193
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217193

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1926 diende het echtpaar Hooydonk-Stalens een bouwaanvraag in voor "een woonhuis met een magazijn voor aannemer". Aannemer en bouwmeester C.H. Hooydonk, wonende in de Kasteelpleinstraat 54, tekende vanzelfsprekend zelf de plannen voor zijn eigendom. Hij volgde daarbij de stijl die hij twee jaar eerder gebruikte voor de naastgelegen woning op nummer 60. De indeling van de woning met een aparte keuken op elke verdieping, toont aan dat hij het magazijn wel gebruikte, maar dat hij de verdiepingen verhuurde en niet als eigen woning in gebruik nam.

Het pand telt twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De lijstgevel kreeg een hardstenen plint, een eenvoudige kroonlijst en een rood bakstenen parement waarin natuurstenen decoratieve elementen zijn aangebracht, onder meer als hoekstenen bij de omlijsting van de vensters en in de muurvelden tussen de bovenvensters. Op de begane grond wordt het dubbele gebruik van het pand vertaald door de rondboogdeur (trap naar appartementen) en de korfbogige poortopening van het magazijn. Op de verdiepingen rechthoekige muuropeningen, per twee gekoppeld in de brede poorttravee. Het schrijnwerk werd vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 961 # 8126.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 112.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectische meergezinswoning met magazijn [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/217193 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.