Neoclassicistisch ensemble

Beschrijving

Ensemble van twee neoclassicistische burgerhuizen, in 1900 getekend door architect Ernest Pelgrims in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Deze bouwmaatschappij, met als vertegenwoordiger L.J. Luyckx, werd opgericht in 1886 en was de motor achter de ontwikkeling van de wijk Zurenborg. De maatschappij liet voor eigen rekening talrijke woningen bouwen. Hun realisaties zijn heel verscheiden in omvang, typologie van de woningen en bouwstijl. Voor de realisatie van deze projecten werkte de maatschappij samen met verschillende architecten, die de meest diverse ontwerpen tekenden. Pelgrims is er daar één van, met zowel opvallende eclectische ontwerpen, als woningen met een bescheiden omvang en gevel.

De twee woningen die hij hier tekende, zijn eenvoudige maar verzorgde neoclassicistische burgerhuizen met standaard omvang en afwerking. De huizen tellen drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken. Klassieke afwerking van de bepleisterde gevels, met plint in blauwe hardsteen, houten kroonlijsten op klossen, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, en op de begane grond een geblokt parement. Rechthoekige, regelmatig in de traveeën verdeelde muuropeningen, die op de verdiepingen in een omlijsting zijn gevat. Nadruk op de centrale travee, met op de eerste verdieping een deurvenster bekroond door entablement op pilasters en met balkon waarvan de balustrade bekroond is met siervazen. Het originele schrijnwerk van ramen en deuren is bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 835.