erfgoedobject

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen

bouwkundig / landschappelijk element
ID
22309
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22309
20 m

Basis Lagen

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit het begin van de 20ste eeuw. De zuidzijde is door een haag van de straat en de velden gescheiden; enkele gesnoeide bomen aan straatzijde.

Gebouwen in stijl- en regelwerk met lichtblauwgekalkte, lemen vullingen op lage, bakstenen stoelen met gepikte plinten, gelegen rondom het rechthoekig erf. Interessant volumespel.

Ten zuiden, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van vier traveeën. Vier tussenstijlen en twee tussenstijlschoren: in de eerste travee tegen de eerste tussenstijl en in de vierde travee tegen de vierde tussenstijl. Kleine vensters en een deur in de erfzijdegevel, drie vensters in de straatgevel. Pannen beschieting der rechterzijgevel. Haaks hierop aansluitend, ten westen van het erf, koestal van twee traveeën.

Ten oosten van het erf, stalschuur, gedateerd 1909 op een ankerbalk. Twee traveeën, vakwerkbouw, voorzien van twee deuren. Ten noorden, varkensstal van drie traveeën. Haaks hierop (nok loodrecht op de straat), bakhuis, met bakstenen voorgevel.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Langs de straat wordt het perceel van de hoeve begrensd door een gemengde haag van meidoorn en haagbeuk met twee uitgegroeide haagbeuken, mogelijk groter uitgegroeid nadat het hakhoutbeheer stilviel. In de zuidwestelijke hoek van het perceel staat een imposante knothaagbeuk met stamomtrek van 260 cm. Wellicht werd de boom aangeplant als schutboom bij de westgevel, als bescherming tegen weersinvloeden en om schaduw te bieden in de zomer. Verder staat er een in vorm gesnoeide taxus in de hoek van het perceel.

In de L-vormige huisweide ten noorden en oosten van de hoeve - de vroegere moestuin en boomgaard - resten nog een perelaar, een kerselaar en een notenboom. Een kleine poel die op het hoogtemodel nog te zien is, is thans nog moeilijk herkenbaar. Een open gracht scheidt de voormalige boomgaard van de straat.

De ruimere omgeving van de hoeve heeft haar open karakter behouden en bestaat voornamelijk uit akkerland en weilanden met populierenbomen.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Vakwerkhoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22309 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.