erfgoedobject

Godshuis Heilige Drievuldigheid

bouwkundig element
ID
23033
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23033

Juridische gevolgen

Beschrijving

Godshuis van de Heilige Drievuldigheid, gelegen aan een thans verdwenen straatje naar de bleekweide lans de Cincindria.

Alleenstaand breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (nok loodrecht op straat, kunstleien), met huidige, classicistische gevelordonnantie uit de tweede helft van de 18de eeuw, doch oudere kern uit de 17de eeuw (dakhelling, zijgevels). Bakstenen gebouw met gesmeed ijzeren muurankers, op een gecementeerde plint. Getoogde vensters in een vlakke, kalkstenen omlijsting met sluitsteen (tweede helft 18de eeuw); twee gelijkaardige deuren in de noordoostelijke gevel. De noordoostelijke gevel behield op de benedenverdieping een reeks ontlastingsbogen van een rollaag en een platte laag, daterend van een vroegere toestand. De vensters der zuidwestgevel zijn gedeeltelijk gedicht. Zijgevels met aandak, vlechtingen, top- en schouderstukken. Het topstuk der zuidoostelijke zijgevel is verdwenen; deze gevel is voorzien van recente muuropeningen, behalve in de geveltop: twee getoogde kalkstenen venstertjes met vlakke sluitsteen, en een ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag.


Bron     : SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Godshuis Heilige Drievuldigheid [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23033 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.