Hoeve Dadizeleleengoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Dadizeleleengoed

Beschrijving

Nr. 5. Historische hoeve z.g. "Dadizeleleengoed" cf. uithangbord, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot XVI; eigendom van de kerk van Dadizele cf. naam.

Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Peireleen"; ook op Atlas der Buurtwegen (1843) nu als "Dadizeelleenen"; gr.m. zelfde configuratie. Wederopgebouwd in 1923, n.o.v. architect A. De Pauw (Brugge), in aansluiting met de regionale hoevebouw cf.,

opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een verhard erf met voormalige putvaalt voor de stalvleugel; toegang tussen twee bakstenen pijlers; boerenhuis (n // straat), stal en dwarsschuur, thans ook met stalfunctie, resp. ten N., ten W. en ten O.; oudere (?) bewaarde cichorei-ast en resten van drenkplaats ten Z., overkant straat;

aanplanting: aan de straat afgezet door beukenhaag; materialen: verankerde donkerrode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken, overstekend op houten modillons; bij stalvleugel doorbroken door puntgevels; laadluiken;

streekeigen bouwelementen: erfgevel van boerenhuis getypeerd door brede venstertrav. uitlopend op puntgevel met muurvlechtingen; rechth. vensters onder houten latei in lichte verdiepte steekboognis;

indeling: boerenhuis van zes trav.; vernieuwd houtwerk, sterk aangepaste stal- en schuurvleugel met voormalig drieledig wagenhuis cf. bouwnaden (992, 993).

A.R., D.V.G., 11304. (J.D.D.), Het Dadizeleleen te Rumbeke, (Overdruk uit de Handelingen van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk, XXXV, 1966-1967)

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol