erfgoedobject

Weverij

bouwkundig element
ID
23778
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23778

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weverij
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weverij
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vroegere lijnwaadweverij van de Naamloze Maatschappij Flipts & Dobbels, naar ontwerp van Albert Callebert (Roeselare) van 1910 en oorspronkelijk toegankelijk via de poort van het woonhuis Meensesteenweg nummer 25, uitkomend op een binnenkoer. Ten zuidwesten van de koer, magazijnen van één bouwlaag; ten oosten, de eigenlijke fabriek. Dit gebouw werd verwoest in de Eerste Wereldoorlog, heropgebouwd naar ontwerp van Alfons Van Coillie van 1920. In 1924, vergroting van de werkplaats/weverij, in 1928 toevoeging van magazijn rechts, naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare). In 1931 verhoging van het magazijn links aansluitend bij de kabelgang, naar ontwerp van P. Van Moerkerke (Roeselare). Verder uitgebreid tot na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 1970 verhuisd naar de Groenestraat. Heden winkelpand.

Het hoofdgebouw omvat: rechts een magazijn waarnaast de machinekamer, vervolgens kabelgang en links magazijn waarachter weverij. Gediversifieerde geel/oranje of rode baksteen verfraaid met gele sierbaksteen voor bogen en tandlijst, op gecementeerde plint. Links magazijn en machinekamer van elk twee traveeën en twee bouwlagen respectievelijk onder plat dak en schilddak (mechanische pannen). Kabelgang van één travee en twee bouwlagen onder plat dak, rechts magazijn van vijf op twee traveeën van drie bouwlagen (duidelijke bouwnaad na eerste bouwlaag) onder plat dak. Weverij van één bouwlaag onder sheddaken opgevangen door ijzeren I-balken op ijzeren zuilen.

Markante gevel van de machinekamer: elke travee omvat op de begane grond een rechthoekige deur en venster onder gietijzeren latei versierd met rozetten, brede rondboogvensters op de bovenverdieping. Onder meer kaard-, spin- en weefmachines nog in situ aanwezig.

  • Stadsarchief Roeselare, 142/1924, 147/1928 (Bollenstraat); 259/1910, 14/1919, 56/1920, 174/1931 (Meensesteenweg).
  • Roeselare, het Manchester van Vlaanderen, tentoonstelling rond de textielgeschiedenis van Roeselare, 1997, p. 96-97.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Enkel het magazijn van vijf op twee traveeën en drie bouwlagen, met de aansluitende kabelgang van één travee, en een deel van de opslagplaatsen aan de straat zijn nog bewaard.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Weverij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23778 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.