is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
Deze vaststelling is geldig sinds
is gerelateerd aan beschermd monument Herenhuis Het Hemelrijk: kelder en middeleeuwse delen
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning het Hemelrijk
Deze vaststelling was geldig van tot
Diephuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel uit 19de eeuw. Zeer oude kern met overwelfde kelder van Doornikse kalksteen (11de eeuw?) en deels van baksteen; naar verluidt zou de thans bepleisterde voorgevel opgetrokken zijn uit bak- en zandsteen en evenals het achterste deel van kelder dateren uit 16de of 17de eeuw. Rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken geprofileerde omlijstingen en versierde sluitsteen; op tweede bouwlaag met gietijzeren leuningen; sluitstenen van bovenste vensters versierd met meisjeshoofden. Kroonlijst met tandlijstversiering op uitgewerkte modillons.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Pand met kern uit de 13de eeuw. Muren op de gelijkvloerse verdieping in breuksteenverband van Doornikse kalksteen met sporen van oorspronkelijke deuropening. Bewaarde eenbeukige kelder met muren in breuksteenverband van Doornikse kalksteen en tongewelf in bakstenen van groot formaat.
De voorgevel is niet langer bepleisterd.