erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
24593
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24593

Juridische gevolgen

Beschrijving

Diephuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel uit 19de eeuw. Zeer oude kern met overwelfde kelder van Doornikse kalksteen (11de eeuw?) en deels van baksteen; naar verluidt zou de thans bepleisterde voorgevel opgetrokken zijn uit bak- en zandsteen en evenals het achterste deel van kelder dateren uit 16de of 17de eeuw. Rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken geprofileerde omlijstingen en versierde sluitsteen; op tweede bouwlaag met gietijzeren leuningen; sluitstenen van bovenste vensters versierd met meisjeshoofden. Kroonlijst met tandlijstversiering op uitgewerkte modillons.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Pand met kern uit de 13de eeuw. Muren op de gelijkvloerse verdieping in breuksteenverband van Doornikse kalksteen met sporen van oorspronkelijke deuropening. Bewaarde eenbeukige kelder met muren in breuksteenverband van Doornikse kalksteen en tongewelf in bakstenen van groot formaat.

De voorgevel is niet langer bepleisterd.

  • DEBONNE V. 2021: Terreinbezoek Donkersteeg 4 (Gent) (terreinbezoek op 12 oktober 2021).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Herenhuis het Hemelrijk: kelder en middeleeuwse delen

  • Is deel van
    Donkersteeg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24593 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.