Stadswoningen Sint-Barbara en Sint-Michiel

Straat Oude Burg

omvat de bescherming als monument Stadswoning Sint-Barbara
gelegen te Oude Burg 13 (Brugge)

omvat de bescherming als monument Stadswoning Sint-Michiel
gelegen te Oude Burg 15 (Brugge)

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Sint-Barbara", thans vakbondslokalen van Algemeen Christelijk Werkliedenverbond. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Uit de 16de eeuw, in de loop van de 19de eeuw aanpassen van de muuropeningen, zie sporen Brugse traveeën, type I. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van nummer 13 en 15 in 1977 naar ontwerp van architecten W. De Simpelaere en F. Sohier (Brugge). Verankerde bakstenen tuitgevel met gebruik van zandsteen voor hoekblokken. Rechthoekige muuropeningen, deur met arduinen bordes en ijzeren leuningen. Verankerde zijgevel gemarkeerd door een dakvenster in tuitgevel en schoorsteenschacht met rookmond afgedekt door pannen.

Rechts, nummer 15, soortgelijk pand, eertijds zogenaamd "Sint-Michiel"; Brugse traveeën, type II markeren top, hier met doorgetrokken middenpenant bekroond door punttop, 19de-eeuwse muuropeningen en sporen van vensternissen op verdieping. In 1997 "Kunstige Herstelling" van 18de-eeuwse buitentrap; steenhouwersmerk te identificeren met P.C. Trigalet (Arquennes). Geveltop met bewaarde bolkozijnen gevat in samengestelde nis met centrale penant afgedekt met tuitgeveltje.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1381/1995.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1105/1975.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 265.
  • VAN BELLE J.L., Signes Lapidaires. Nouveau dictionnaire. Belgique et Nord de la France, Louvain-la-Neuve, 1994, nr. 433, p. 22, 58, 157, 686.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje