Fernand Sohier is een naoorlogs architect die vooral gekend is omwille van modernistische woonhuizen (gerealiseerd begin jaren zestig in samenwerking met Peter Callebout) maar die een veel ruimer oeuvre realiseerde.
Fernand Sohier werd geboren op 24 december 1929 te Brugge en was van 1940 tot 1946 leerling aan het Koninklijk Atheneum te Brugge. Na zijn architectuurstudies aan het Hoger Sint-Lucasinstituut in Gent (1947-1954), volgde Sohier in 1956 kort stage bij de Brusselse architect Josse Franssen en van 1956 tot 1958 bij architect Peter Callebout. Na zijn stage, van 1959 tot 1962, werkte Sohier samen met Peter Callebout onder de benaming "Atelier CS", vaak bijgestaan door de designer Michel Olyff en de schilder Marc Mendelson. In 1963 werkte hij in Ispra (Italië) voor EURATOM aan het ontwerpen van een kerncentrale (reactorhallen en refter). Datzelfde jaar startte hij ook een samenwerking met het Engels architectenbureau “Production Engineering Ltd”, voor verschillende industriële gebouwen in België, onder andere in Aalter. Van 1975 tot 1977 was Sohier verbonden als architect bij Groep Planning in Brugge, van 1980 tot 1984 associeerde hij zich met architect Luc Morel, vanaf 1985 met architect Anne Cottyn en vanaf 1995 met architect Eddy Huvaere.
Fernand Sohier was ook leraar bouwkunde aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Brugge, behoorde tot het Société Centrale d'Architecture de Belgique (S.C.A.B.) en tot het International Council of Monuments and Sites (ICOMOS).
Een groot deel van het oeuvre van Sohier kan als modernisme worden getypeerd. Kenmerkend zijn de principes van Le Corbusier (met name het vrije plan en de vrije gevel), de mogelijkheden van standaardisatie en prefabricatie, een minimalistische vormentaal, een aandacht voor de integratie van het gebouw in zijn omgeving (in de lijn van Frank Lloyd Wright en Richard Neutra) en het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout (in navolging van het Scandinavisch modernisme en de Japanse architectuur). Vanaf de jaren 70 vertonen zijn ontwerpen ook de invloed van het brutalisme (met naakt metselwerk en beton) en nadien van het postmodernisme (geometrie, kleuren, industriële materialen).
Fernand Sohier is in de literatuur vooral gekend als architect van modernistische woonhuizen die hij tussen 1956 en 1963 realiseerde in samenwerking met Peter Callebout maar zijn oeuvre is heel divers. Hij ontwierp ook publieke gebouwen, zoals musea, culturele centra, scholen, industriële en administratieve gebouwen:
Daarnaast ontwierp hij ook twee woonwijken:
Individuele woningen die gerealiseerd werden tijdens de stage van Sohier bij Callebout en later door Atelier CS:
Daarnaast realiseerde hij ook heel wat woningen als zelfstandig architect. Een aantal hiervan kunnen als eerder doorsnee architectuur bestempeld worden (bijvoorbeeld de Woning Godderis, Julius Deplacestraat 122 in Brugge (Sint-Kruis) uit 1960) maar heel wat woningen getuigen van een meer uitgesproken architectuur:
Sohier had ook heel wat woningprojecten in de Brugse binnenstad als zelfstandig architect en van 1975 tot 1978 als lid van Groep Planning, voornamelijk (harde) restauraties (Kunstige Herstellingen) en renovaties:
Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Amsterdamstraat 39-41 (Oostende)
Appartements- en handelsgebouw, voormalig "Hoofdportaal IV" van S.E.O. (zie Rome- en Gentstraat), gebouwd circa 1938. Modernistisch appartementsgebouw van zes bouwlagen onder plat dak; met op begane grond rechts dienstdeur en blinde gevel, links apotheek. Gevelparement van rode baksteen op onderbouw met parement van bruine keramische tegels.
Dokter Eduard Moreauxlaan 1 (Oostende)
Watersportcentrum aan de Spuikom, naar ontwerp van architect Fernand Sohier (Brugge) van 1992. Losse groepering van een vijftal slaappaviljoenen bekleed met cederhout, ieder bestaande uit twee cellen (acht bedden) onder lessenaarsdak (eterniettichelen)
Langestraat 76 (Brugge)
Diephuis van drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gevel uit het vierde kwart van de 17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van restauratiewerken in 1974-1975 naar ontwerp van architect F. Sohier (Brugge). Verankerde bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk) met gebruik van zandsteen.
Minderbroedersstraat 10 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak van 1889. Neorenaissancegetinte gevel, deels opgetrokken in 1875 in Brussel, volgens L. Devliegher Hertogstraat nummer 22 naar ontwerp van architect A. Mennessier. In 1889-1890 overgebracht naar Brugge en gedeeltelijk herbouwd naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge). Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1978-1979 naar ontwerp van architect F. Sohier (Brugge).
Sulferbergstraat 13-27 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van enkelhuizen van twee traveeën volgens spiegelbeeldschema van 1836, in 1990 verbouwd naar ontwerp van Fernand Sohier.
Spanjaardstraat 7 (Brugge)
Huis Au Jambon, voorzien van een verankerde bakstenen trapgevel van drie en vier traveeën. Teruggaand tot een 14de-eeuwse schermgevel die in de loop van het vierde kwart van de 17de eeuw werd aangepast tot een trapgevel. Verbouwingswerken in 1971-1973 naar ontwerp van architecten A. Ghyssaert en F. Sohier.
Brieversweg 135 (Brugge)
Woning L. Lefèvre gebouwd in 1961 en ontworpen door architecten Peter Callebout (Nieuwpoort) en Fernand Sohier (Brugge).
Beenhouwersstraat 2 (Brugge)
Samenstel van enkele gebouwen aan Sleutelbrug, evenwijdig met de Speelmansrei, en achterliggende maçonnieke tempel van "La Flandre".
Dijver 12 (Brugge)
Voormalig poortgebouw van de proosdij van Onze-Lieve-Vrouw, heden ingang van het Groeningemuseum, zie smeedijzeren uithangbord met opschrift "GROENINGE / MUSEUM"/. Poortgebouw van 1749 met parement van arduin; drie traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak.
Kelkstraat 7 (Brugge)
Heden dubbelhuis met ongelijke travee-indeling en twee bouwlagen onder zadeldak; uit de 17de eeuw, in de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen, zie sporen van gedichte korfboogopening en poort links, van 1960 in plaats van smallere korfboogpoort. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1993 naar ontwerp van architect F. Sohier (Brugge).
Kartuizerinnenstraat 2A (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen).
Kartuizerinnenstraat 2A (Brugge)
Brugse traveeën, type II markeren top, hier met doorgetrokken middenpenant bekroond door punttop, 19de-eeuwse muuropeningen en sporen van vensternissen op verdieping.
Wagnerstraat 35 (Brugge)
Villa uit 1901, gelegen in een ruime tuin, aan de straatzijde afgesloten met een smeedijzeren hek.
Zeedijk 34 (Brugge)
Uitermate eenvoudig, houten vakantiehuis. Sober grondplan. Opengewerkte gevels worden gecombineerd met gevels die bijna geen muuropeningen hebben. De belangrijkste leefruimtes bovenaan kijken uit op het omliggende landschap (strand/zee en natuurreservaat).
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sohier [online], https://id.erfgoed.net/personen/4511 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.