Herenhuis Den Roosen Hoedt

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Den Roosen Hoedt". Laatclassicistische lijstgevel van 1855 vermoedelijk naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge) vervangt een trap- en een lijstgevel van een diep- en een breedhuis met twee bouwlagen. Herenhuis van het dubbelhuistype; vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel boven een grijze plint; vier betraliede kelderopeningen. Belijnende imitatiebanden uitstralend boven rondbogige deur en benedenvensters; hoofdgestel met fries voorzien van schijfmotief en panelen. Rechthoekige bovenvensters met gietijzeren vensterleuning. Bewaard typisch houtwerk van 1855, latere, deels beglaasde deur met waaiervormige ijzeren roede in het bovenlicht en geajoureerd ijzeren raster.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 225/1855.
  • BEERNAERT B., e.a., Van ververs, edellieden en apothekers ... tot de West-Vlaamsche Elektriciteitsmaatschappij. Zeshonderd jaar wonen, leven en werken aan de Verversdijk en de Hoogstraat, Brugge, 1998, p. 56-63.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 402.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje