erfgoedobject

Huis Den Hert

bouwkundig element
ID
29865
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29865

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Den Hert". Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Trapgevel met enkelhuisopstand en uitzicht van circa 1655 als verbouwing van 16de-eeuws diephuis met houten gevel. Oude 14de-15de-eeuwse kern, zie interieur en smalle steekbogige zolderluikopeningen in achtergevel. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1997 naar ontwerp van ir. architect L. Vermeire (Jabbeke) en architect I. Decoster (Varsenare): herstellen of vernieuwen van het metselwerk, kleurstelling op basis van sporen en vernieuwen van het houtwerk naar 19de-eeuws model. Verankerde baksteenroodbeschilderde trapgevel van baksteen (13 treden + topstuk) boven een grijs beschilderde plint. Aangepaste muuropeningen met imitatienegblokken en van aanzet- en sluitstenen voorziene ontlastingsbogen; speklagen ter hoogte van de boven-, tussen- en onderdorpels der voormalige kruiskozijnen. In de geveltop met dito speklagen, bewaarde bolkozijnen, tussen ovale oculi in bepleisterde omlijsting en rondbogig zoldervenster.

Interieur. Centraal doorgetrokken dwarsmuur vanaf de eerste bouwlaag tot aan de nok. Voorts ook aankleding uit het vierde kwart van de 18de eeuw- eerste kwart van de 19de eeuw, zie portiek op het einde van de gang in empirestijl en eenvoudige schouw op de bovenverdieping. Eikenhouten dakconstructie met dubbele schaargebinten en door hanenbalken verbonden keperparen.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 19 maart 1998.
  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 938/1995.
  • BEERNAERT B., e.a., Van ververs, edellieden en apothekers ... tot de West-Vlaamsche Elektriciteitsmaatschappij. Zeshonderd jaar wonen, leven en werken aan de Verversdijk en de Hoogstraat, Brugge, 1998, p. 1-37.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 403.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis Den Hert [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29865 (Geraadpleegd op )