Architectenwoning Daniël Craet

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Mariakerke
Straat Verschansingsstraat
Locatie Verschansingsstraat 4, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Gent 20ste-eeuwse architectuur (thematische inventarisatie: 01-01-2015 - 01-01-2019).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Architectenwoning van Daniël Craet, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1955 in opdracht van zijn echtgenote, ontwerpster Frida Burssens.

De woning is één van de vroegste realisaties van Craet, die in 1951 afstudeerde als architect aan het Sint-Lucasinsitituut van Gent. Desalniettemin typeert deze witgeschilderde, modernistische bungalow reeds zijn voornaamste architectuurprincipes, zoals een aandacht voor oriëntatie, een eerlijke vertaling van het interieur aan de buitenzijde, evenals een eenvoudig, consequent materiaalgebruik. Ze vertoont gelijkenissen met andere woningen die hij realiseerde in de wijk, zoals de naburige woning met museum voor zijn schoonvader Amaat Burssens en in de Korte Rijakkerstraat de atelierwoning voor zijn schoonbroer Jan Burssens. De familie Burssens woonde immers sinds 1949 in het eigendom van de familie Nowé-Van der Stegen aan de naburige Veldstraat (thans Rijakker), dat werd gesloopt wanneer de gronden werden verkaveld voor de bouw van vooruitstrevende, moderne woningen. De architectenwoning vormt stilistisch een voorloper van de bungalows die Craet enkele jaren later ontwierp in Sint-Denijs-Westrem.

Het huidige uitzicht van de woning verschilt van de vroegst ingediende bouwplannen, aangezien de woning in meerdere fases werd gebouwd en uitgebreid. De villa omvat links aan de straatzijde een volume onder een lessenaarsdak voorzien van vier split-levels met garage in de halfondergrondse verdieping, aan de achterzijde uitgebreid met een bijkomend, tweelaags volume onder een vlinderdak. De inkom bevindt zich rechts naast de garage als een vooruitspringend, eenlaags volume onder een plat dak. Aan de achterzijde werd de architectenwoning uitgebreid met verscheidene volumes met een dynamisch en opvallend dakenspel.

De kenmerkende witgeschilderde bakstenen gevels contrasteren met gevelonderdelen in zichtbare, vervormde baksteen en donker geschilderde gevelaccenten, namelijk de plint, het houten en metalen schrijnwerk en de daklijst. Contact met de buitenruimte, mits behoud van privacy van de bewoners, is een voornaam kenmerk van Craets architectuur. De westelijk georiënteerde straatgevel is voorzien van twee grote vensters, die de bureelruimte van de architect openen naar het licht. De leefruimte rechts aan de straatzijde wordt meer afgeschermd van de straat door de begroeiing op het perceel. Aan de zuidzijde is de living volgens de plannen voorzien van een terras.

De toegang tot het perceel wordt gemarkeerd door donker geschilderde bakstenen muurtjes, rechts voorzien van een kenmerkende metalen brievenbus. Het afsluitende hekwerk is niet langer bewaard. De oprit naar de lager gelegen garage wordt links geflankeerd door een muurtje met breuksteen en rechts door een bakstenen muur.

De oorspronkelijke woning omvat volgens de ingediende bouwplannen in het linker volume het atelier van de architect, voorzien van twee niveaus en een archiefruimte, toegankelijk vanuit de inkomhal. De hal leidt achteraan naar twee slaapkamers en een badkamer. Rechts bevindt zich de leefruimte met aansluitend keuken en wasplaats achteraan.

  • Stadsarchief Gent, BA Mariakerke, 1955-033 (doos 42).
  • BOLLAERT A. 1997: Kunst in het Land van Nevele (I): Jan Burssens, Land van Nevele 28.3.
  • Mondelinge informatie verkregen van Frida Burssens, weduwe van de architect (4 juni 2015).

Bron: -

Auteurs: Verhelst, Julie

Datum tekst: 2015

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mariakerke

Mariakerke (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.