erfgoedobject

Meergezinswoning in eclectische stijl

bouwkundig element
ID: 303831   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303831

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meergezinswoning in eclectische stijl met ingehouden art-nouveau-inslag, gebouwd in opdracht van de heer G. Karl, naar een ontwerp door de architect Emile Vereecken uit 1912.

Emile Vereecken was als architect actief in Antwerpen van omstreeks 1890 tot midden jaren 1920. Hij startte zijn loopbaan op het architectenbureau van zijn vader Jean Baptiste Vereecken, en zette na zowat vijftien jaar samenwerking de succesvolle praktijk vanaf 1906 in eigen naam verder. Tijdens het decennium voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog evolueerde Vereeckens architectuur van een overladen eclecticisme naar een Frans georiënteerde beaux-artsstijl. Zijn belangrijkste creatie uit deze periode is het monumentale kantoorgebouw Bunge & C° in de Arenbergstraat. In de weinige projecten uit het vroege interbellum die van hem gekend zijn, bevestigt Vereecken zijn geloofsbelijdenis aan de klassieke, traditionele bouwkunst.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een plat dak. De sobere lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door witte Silezische brikken voor speklagen en ontlastingsbogen en hanenkammen. Witte natuursteen is gebruikt voor het balkon, hoekblokken, lateien en kraagstenen, en blauwe hardsteen voor de plint, puilijst en gebogen lekdrempels met spuwer. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de middenas, die op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een balkon met consoles en smeedijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van alternerend getoogde, rechthoekige en korfbogige deur- en vensteropeningen, in de topgeleding ontdubbeld tot een vierlicht. Een houten kroonlijst met consoles gevat tussen hoekpostamenten met kraagsteen, vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat een enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De als huuretage ingerichte eerste verdieping bestaat uit drie kamers en een keuken annex pomphuis en wc. Op de tweede verdieping bevinden zich twee slaapkamers met een badkamer in de achterbouw, op de derde verdieping drie mansardekamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1912#982.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Meergezinswoning in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303831 (Geraadpleegd op 22-10-2019)