Krijtgroeve Altenbroek

inventaris landschappelijk erfgoed \ landschapsatlas relict \ landschapsatlaselement

Deelgemeente 's Gravenvoeren
Straat Altenbroek
Locatie Altenbroek (Voeren)

• Inventarisatie Voer- en Gulpvallei (geografische inventarisatie: April 2016 - Oktober 2016).

Juridische gevolgen

is deel van de vaststelling als landschapsatlasrelict 's Graven-, Sint-Martens- en Sint-Pietersvoeren

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving

Beschrijving

De krijtgroeve van Altenbroek bevindt zich aan de noordzijde van de toegangsweg naar het kasteeldomein van Altenbroek. Deze weg had tevens een functie in het ontsluiten van de groeve. De groeve is deels overgroeid met bosvegetatie, de steile wand is vrij van beplanting en maakt dat de groeve goed herkenbaar in het landschap. Krijt werd gebruikt in de landbouw om de akkers en weilanden te mergelen, ze vruchtbaarder te maken. De groeve werd in 1815 aangelegd door Leonard de Schiervel, die tevens het kasteel Altenbroek verbouwde.

Deze groeve is op de topokaart van 1873 en op alle latere topografische kaarten gekarteerd. Op het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II is ze goed herkenbaar.

• Topografische kaarten van België, Eerste editie, Krijgsdepot, uitgegeven in 1865-1880, schaal 1:20.000.
  • BROUWERS R. 2015: Altenbroek een korte geschiedenis, D'r Koeënwoof 36, 22-23.
  • VANDENABEELE E. 2016: Inventarisatie aardkundige waarden, onuitgegeven nota's.