Kasteel Altenbroek

Beschrijving

Sterk verbouwd kasteel, gelegen in een fraai park met zes vijvers en drie bronnen, en door een dreef met de weg verbonden. Eén der bronnen is voorzien van een reliëf met voorstelling van Sint-Lambertus en een chronogram met de naam van de toenmalige eigenaar, ridder de Winckel en het jaartal 1718.

Het huidige kasteel is grosso modo L-vormig, de huidige plattegrond wordt voor het eerst weergegeven in 1904. Het oudste gedeelte is een rechthoekig gebouw ten westen, daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw; zes traveeën en twee bouwlagen onder een (ingekort?) wolfsdak. Witgekalkt bakstenen gebouw, voorzien van smalle, hoge vensters in een vlakke kalkstenen omlijsting, voormalige kruis- of kloosterkozijnen, waaruit de stenen onderverdeling werd verwijderd. Ten westen en ten oosten hiervan werd circa 1900 een uitbouwsel, voorzien van een veranda toegevoegd.

Haaks aansluitend op dit gedeelte, ten noorden, bevindt zich een bakstenen vleugel met kern van circa 1775 (getoogde vensters in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen), die in een latere periode naar het zuiden toe werd vergroot. Dit is de zogenaamde "bergerie", een voormalige schaapsstal, die voorzien is van een gevelsteen met voorstelling van een schaap en datering 1809.

De hoeve bevindt zich ten zuiden van het kasteel. Ze is ongeveer U-vormig, met de open zijde van het erf naar het noorden gericht; dit erf is bereikbaar via een korfboogvormige, bakstenen inrijpoort in de oostvleugel. Witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) uit de 19de eeuw, voorzien van getoogde bakstenen muuropeningen; de linkse poort aan straatzijde is op de sluitsteen gedateerd 1832.

Op een heuvel ten noorden van het kasteel ligt een vervallen tuinpaviljoen van hout op zuilen van silexblokken in beton, voorzien van het opschrift IN WATERLOO.

• A[NSAY] J., Altembroek , in Heem, 12, 1968, 1, pagina 8-17.
  • A[NSAY] J., Altembroek , in Heem, 12, 1968, 2-3, pagina 17-20.
  • BELONJE J., Kanttekeningen over het huis Altembroek , in Heem, 13, 1969, 1, pagina 24-26.
  • GEELEN R., onuitgegeven nota's.
  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.
  • RYCKEL de, Les fiefs du Comté de Dalhem, pagina 279-283.
  • S.N., De Voerstreek , in De Tijdspiegel, 31, 1976, pagina 15.

Aanvullende informatie

Enkele bomengroepen van beuk of linde bevinden zich in het zuidelijk deel park van het Kasteel Altenbroek. De bomen zijn een structurerend deel van de landschappelijke parkaanleg. In het kasteelpark liggen enkele jonge omhaagde hoogstamboomgaarden. Ook in de 19de en eerste helft 20ste eeuw bevonden zich hoogstamboomgaarden in het parkdomein.