Drinkbakken

Beschrijving

Het gebied ten noorden van 's Gravenvoeren heeft geen bronnen door het ontbreken van een watervoerende laag (Vaalser groenzand). De grondwatertafel zit onbereikbaar diep door de aanwezige zeer goed doorlatende kalksteenpakketten. Vandaar dat dit gebied vrij laat (laatste kwart 19de eeuw) werd omgezet in weilanden. In de weilanden bevinden zich (soms ingegraven) betonnen drinkbakken die via een soort cascadesysteem werken. De drinkbakken worden door regenwater of door de landbouwers gevuld. De kenmerkende landschapselementen liggen binnen het gebied Altenbroek en Voervallei met omgeving.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal vaststellingsdossier APL004, Aanduiding van ankerplaats ('s Graven)Voeren, Sint-Marten en Sint-Pieter' (S.N. 2012).

Auteurs: Van den Bremt, Paul; Vanmaele, Nele