erfgoedobject

Gemetste bronputten aan de rand van het Muziekbos

bouwkundig / landschappelijk element
ID
307965
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307965

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de zuidelijke flank van de Muziekberg in Ronse, ter hoogte van ‘Fortuinberg’ en 'Kanarieberg' ontspringen er vele bronnen, zowel in het bos als in de weilanden aan de rand van het bos. Allen stromen ze zuidwaarts richting Molenbeek.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog trachtte het Duitse leger het water uit de bronnetjes van de Muziekberg te kanaliseren om op die manier de stad Ronse van drinkwater te voorzien. Overblijfselen van die gemetselde geulen treft men nog in het bos aan, deze zijn echter minder goed te lokaliseren. Net buiten het bos, in de bermen van de Bosrede en Hul bevinden zich twee kleine gemetste, halfoverwelfde bronputten die waarschijnlijk ook deel uitmaakten van dit drinkwatersysteem.

Deze kleine relicten zijn heel onopvallend in het landschap aanwezig en werden in het verleden door omwonenden gebruikt om drinkwater te putten. Door het in onbruik geraken zijn de bronnen door verloop van tijd minder goed onderhouden, waardoor dit klein bouwkundig erfgoed tegenwoordig minder zichtbaar is.


Auteurs: Schepens, Annelies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Bosrede

  • Is deel van
    Muziekbos-Koekamerbos


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gemetste bronputten aan de rand van het Muziekbos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307965 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.