Boerenburgerhuis

Beschrijving

Vrijstaand, in kern 19de-eeuws boerenburgerhuis haaks ingeplant op een scherpe en dalende bocht in de Kremerstraat. De achterliggende tuin grenst ten noorden aan de kronkelende Molenbeek die dwars doorheen het Trimpontbos loopt.

Een bouwblok met de actuele configuratie is reeds te zien op de Ferrariskaart van 1771-1778. Ten tijde van het Primitief Plan van 1830-1833 hoorde een gelijkaardig bouwvolume met bijhorende boomgaard en grond toe aan wever Baptiste Van Linthout. Deze primitieve toestand bleef ongewijzigd op de Atlas der Buurtwegen van 1843-1845 en de Popp-kaart van omstreeks 1860. Omstreeks 1926-1927 werd de woning volgens het kadasterarchief een beetje uitgebreid door de landbouwersfamilie Cosyns-Soetens.

Beschrijving

Het dieper gelegen bakstenen woonhuis is aan het gezichtsveld onttrokken door een hoge bakstenen straatmuur, die ten noordoosten aansluit op de blinde zijgevel en vervolgens overgaat in een haag met aansluitende bomenrij. Het vroeger als boomgaard geïdentificeerde voorerf, toegankelijk via een poortboog, is nu ingericht als tuin met onder meer leilinden langsheen de hoge straatmuur.

De woning is schuin op de dalende straat ingeplant. De boerenburgerwoning telt anderhalve bouwlaag en is afgedekt door een schilddak (zwarte mechanische pannen). Aan erfzijde zijn er zes traveeën met uiterst links (noordwesten) een bredere poorttravee die mogelijk een aanpassing is van een vroegere geïncorporeerde schuur of stal onder het doorlopende dak. De zuidelijk georiënteerde erfgevel heeft typerende getoogde muuropeningen.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Kadastrale legger Everbeek, artikel 2603.
  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Oorspronkelijke aanwijzende tabel primitief perceel (208) Everbeek.
  • Rijksarchief, Inventaris van de primitieve plannen van het kadaster, Primitief kadaster Brakel, afdeling VII (Everbeek), sectie C [online], https://search.arch.be/ead/BE-A0550_007345_007065_DUT (geraadpleegd op 28 augustus 2023).

Auteurs: Vanneste, Pol; Duchêne, Helena; Vanmaele, Nele