Eenheidsbebouwing De Clytte

Gemeente Poperinge

• Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is beschermd als monument Eenheidsbebouwing De Clytte

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing De Clytte

Beschrijving

Nr. 44, 46, 48. Z.g. "De Clytte". Eenheidsbebouwing gelegen ten W. van en horend bij het kasteel 't Couthof; gebouwd op initiatief van Baron Jules Joseph Timothee Mazeman de Couthove de Tonlieu, onder wiens impuls de bosontginning tussen Poperinge en Proven geschiedde, in dit kader werden verscheidene hoeven met gelijkaardige architecturale, vnl. neogotische, kenmerken gebouwd. Complex bestaande uit smidse met wagenmakerij, herberg van het type afspanning en hoeve. Alleenstaande huizenrij van één à twee bouwl. onder zadeldak (n // straat, in risaliet r., Vlaamse pannen); l. dakschild; overstekende dakrand met houten sierlijst, op geprofileerde houten schoorstukken ter hoogte van het centraal gedeelte. Gedateerd 1873 in risaliet r. d.m.v. schildje waarop 18MDC73 onder kroon. Eclectisch geheel met o.m. neogotische inslag cf. r. risaliet uitlopend op trapgevel met overhoekse fialen; l. ervan, risaliet eindigend op getrapte dakkapel met dito fialen. Rode baksteenbouw. Gebruik van gele baksteen voor architecturale versieringen o.m. druiplijstjes, met gestrekte uiteinden boven getoogde muuropeningen en versieringen op de borstwering en aflijnende mnizetand. Gepikte plint. Twee gekoppelde spitsbogige zoldervenstertjes in geveltop van risaliet r. Getoogde koetspoorten.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine