erfgoedobject

Directeurswoning van de gemeenteschool

bouwkundig element
ID
33014
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33014

Juridische gevolgen

Beschrijving

Directeurswoning van de gemeenteschool naar ontwerp van architect H. Hoste (Brugge) van 1922; gevelplaat herinnerend aan het vooroorlogse geboortehuis (1885) van priester-historicus V. Pil. Enige restant van het door Hoste ontworpen modernistische schoolcomplex met vier klassen, bureel en woning; eerste, groter ontwerp (1920) door de gemeenteraad om financiële redenen afgekeurd. Van zijn Zonnebeekse realisaties, het meest uitgesproken functioneel ontwerp. Reeds enkele jaren na de voltooiing, klachten omtrent de waterdichtheid van het plat dak en het slecht sluiten van de ijzeren vensterramen in betonnen omlijstingen. In 1929, plannen voor het plaatsen van een zadeldak naar ontwerp van architect K. Laloo (Izegem), echter niet uitgevoerd. Herstellingswerken aan het zinkwerk in 1931. Uitblijven van verdere onderhoudswerken leiden tot afbraak van het schoolgebouw in 1960; nieuwe bouw met turnzaal, stortbaden, acht klassen en bureel, in feite neerkomend op Hostes oorspronkelijke voorzieningen.

De directeurswoning is in tegenstelling tot het verdwenen schoolgebouw, een afgezwakte versie van het oorspronkelijke ontwerp. Alleenstaand breedhuis met voortuintje; bakstenen muurtje aan straatzijde. Baksteenbouw van twee bouwlagen met vooruitspringende middenpartij en lage uitbouw links. Benadrukte horizontaliteit door middel van betonnen boven- en onderdorpels onder meer doorgetrokken. Anderzijds, zadeldak en zijtuitgevels als vervangers van het oorspronkelijk voorziene plat dak.

  • Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 12879, 12900.
  • Gemeentelijk Archief Zonnebeke, 861.31.
  • DESEYNE A., Huib Hoste (1881-1957) en de wederopbouw te Zonnebeke, Zonnebeke, 1981, p. 39-44.
  • SMETS M., Huib Hoste, voorvechter van een vernieuwde architectuur, Brussel, 1972, p. 94.

Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1991


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Directeurswoning van de gemeenteschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33014 (Geraadpleegd op 22-06-2021)