is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Zonnebeke
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
Deze vaststelling was geldig van tot
Alleenstaande pastorie ten zuidwesten van de kerk, gebouwd naar ontwerp van Huib Hoste (Brugge) van 1922. Alhoewel uit hetzelfde jaar daterend als het kerkgebouw, getuigt zij van een radicalere modernistische esthetiek waarbij het uitgangspunt ook meer uitgesproken functioneel is en niet louter meer betrekking heeft op de decoratie. Een zuiver functioneel uitgangspunt typeerde Hostes gemeenteschool van 1922, waarvan enkel de onderwijzerswoning bewaard bleef (zie Berten Pilstraat nummer 6).
Kubistische baksteenarchitectuur; uitwendige vormgeving bepaald door de inwendige opbouw. Variërend volumespel met vier rechthoekige blokken van respectievelijk twee, anderhalve en één bouwlaag, oorspronkelijk alle onder plat dak; de huidige schildbedaking (mechanische pannen) van het hoofdgedeelte waarbij ook de bedaking van het dakvenster en de vooruitspringende middenpartij (portaal) werden opgenomen, dateert van 1928-'29 en doet afbreuk aan de oorspronkelijke opzet. Dit verzwakt onder meer ook het symmetrisch spel van de hoge schoorstenen op de vier hoeken van het dakvenster.
Het strekse metselverband van de plint en het voornamelijk horizontale karakter van de vensters, nog benadrukt door de grijsbeschilderde betonnen lateien, verwijzen enigszins naar de invloed van de Amsterdamse School. Vooruitspringende kroonlijsten accentueren de horizontaliteit van het geheel. Voorts typeren abstracte versieringselementen het hoofdgedeelte: bakstenen pilasters van de deuromlijsting, lage dito hoekpilasters, naar boven toe doorgetrokken metselwerk op de hoeken van het portaal, en de hoekversiering van de tweede bouwlaag, alle geaccentueerd door middel van grijsbeschilderde cementblokken voor de bekroning en/of aanzet.
Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)