erfgoedobject

Hoeve Jacquemijnsstede

bouwkundig element
ID
34616
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34616

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Jacquemijnsstede
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Jacquemijnsstede
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Omgrachte hoeve in de straatbocht. In 1722 werd de "hofstede rondom in haere wallen" gekocht door de jezuïeten van Antwerpen. Na de afschaffing van de jezuïetenorde kwam de hoeve in 1786 in het bezit van P.-F. Neyt, die van 1777 tot 1782 schepen was van het Land van de Woestijne en van de heerlijkheid van Woeste en Weibroek.

Links van rood-witgeschilderde ijzeren hek, kapelletje opgericht ter vervanging van een ouder kapelletje tegenover het hek, in 1874 en gecementeerd in 1938 (zie jaartallen op achter- en voorzijde).

Ten oosten, boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen); daterend uit de 19de eeuw. Bakstenen gevel op gecementeerde plint met rechthoekige beluikte vensters en deur. Linker zijgevel gecementeerd, rechts vernieuwde bakstenen zijgevel. Achtergevel beschaduwd door linden.

Ten zuiden, grote dwarsschuur met in het zadeldak verhoogde inrijpoort. Ten zuidoosten, bakstenen stallen onder zadeldaken.

  • STOCKMAN L., De pachthoven van de Jezuïeten te Aalter , in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 26, 1975, p. 192-193.

Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve Jacquemijnsstede [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34616 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.