erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
37679
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37679

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving
  Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

Gerestaureerde, hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan de oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw het langgestrekte gedeelte (nok loodrecht op straat) is, dat het woonhuis omvat. Deze vleugel bestaat thans uit drie delen: centraal het woonhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, een bakstenen breedhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van rechthoekige vensters in houten omlijsting met sponningbeloop. Rechthoekige deur in houten omlijsting met bovenlicht.

Links ervan, een lager gedeelte, voorheen mogelijk een stal, met resten van het oorspronkelijke vakwerk (ankerbalkgebint met geschoorde nokstijl), thans met bakstenen vullingen. Plint van silex. Aangepaste muuropeningen. Rechts, aansluitend bij het woonhuis, een lager voormalig dienstgebouw.

Twee kleine, alleenstaande dienstgebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) aan weerszijde van het erf. Het gebouw aan straatzijde dateert uit de periode van de bouw van het woonhuis (houten luik), doch werd aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw (getoogde, bakstenen muuropeningen).


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Altenbroek en Voervallei met omgeving

 • Is deel van
  Ottegraeven


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37679 (Geraadpleegd op )