erfgoedobject

Semi-gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 37977   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37977

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Gulpvallei met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 20-12-2018

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Gulpvallei met omgeving
  Deze bescherming was geldig van 21-12-2017 tot 20-12-2018

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, de gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, open aan straatzijde.

Woonhuis ten noordwesten, gedateerd 1883 en gebouwd ter vervanging van een ouder gebouw van dezelfde vorm. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lijdt het gebouw schade door brand. Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak; identieke voor- en achtergevel. Bakstenen gebouw, voorzien van getoogde bakstenen muuropeningen. De zijgevel aan straatzijde is voorzien van twee halfronde zoldervensters en een rondboognis met Heilig-Hartbeeld en met hogervermelde datering op de dorpel.

Haaks aansluitend in noordoostelijke- en zuidoostelijke richting, lagere stallen van twee bouwlagen onder zadeldaken, voorzien van getoogde bakstenen vensters en rechthoekige recente vensters. De voormalige dwarsschuur wordt aangeduid door de gedichte, bakstenen korfboogpoort in de noordoostvleugel.

De zuidwestzijde van het erf wordt afgesloten door een recente, bakstenen stal.

 • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1992


Relaties

 • Is deel van
  Gulpvallei met omgeving

 • Is deel van
  Teuven

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Semi-gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37977 (Geraadpleegd op 22-10-2020)