Hoeve Kapelanij of Klein Ooidonk

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Deinze
Deelgemeente Bachte-Maria-Leerne
Straat Ooidonkdreef
Locatie Ooidonkdreef 22-24, Deinze (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Deinze (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Deinze (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Kapelanij of Klein Ooidonk

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Kasteeldomein van Ooidonk en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 10-11-1995.

is deel van de bescherming als monument Kasteeldomein van Ooidonk: aanhorigheden

Deze bescherming is geldig sinds 19-08-1980.

Beschrijving

Hoeve "Kapelanij", voorheen ook zogenaamd "Klein Ooidonk". In 1400 reeds vermeld als hoeve en leen van het Land van Nevele. Begin 16de eeuw eigendom van de heren van Ooidonk. In 1638 verpacht aan de kapelaan van het kasteel en onder meer vermelding van verbouwingswerken. Later verblijfplaats van norbertijnen van Drongen die de eredienst verzorgden in het kasteel.

Links van de dreef, achterin gelegen, omgracht goed met ijzeren toegangshek aan betonnen pijlertjes. Verharde weg en boomgaard vooraan.

Huidig gebouw (twee woningen) van acht traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, minstens opklimmend tot de 17de eeuw, vermoedelijk in de loop van de 18de eeuw reeds verhoogd vooraan en voorzien van een spiegelboogdeur. Bakstenen gevels op gecementeerde plint. Voorgevel geritmeerd door licht getoogde vensters (nieuw houtwerk) en tot voor kort rood-, groen- en witgeschilderde luiken (verwijzend naar de afhankelijkheid van het kasteel). 18de-eeuwse spiegelboogdeur in vijfde travee gevat in bakstenen omlijsting op arduinen neuten onder verkropte arduinen waterlijst, ijzeren waaier. Zijgevels met sporen van vlechtingen ter hoogte van de eerste bouwlaag, bouwnaad van de vroegere achtergevel en gedicht zandstenen kruiskozijn op de bovenverdieping; in rechter zijgevel met bewaarde luiken. Achtergevel onder doorgetrokken dakschild met onder meer getralied venster en korfboogdeurtje. Toegevoegd deurportaal aan linker zijgevel achteraan.

Parallel achter het woonhuis en links en rechts ervan, bakstenen dienstgebouwtjes onder afgewolfd pannendak (nok parallel aan de dreef), links met bekronend zeshoekig houten duiventorentje onder overstekend dakje, uit eind 19de eeuw of begin 20ste eeuw. Muren verrijkt met speklagen, bakstenen muizentandfriezen en aflijnende pilasters. Deels begroeid rechts gelegen schuurtje met uitgesneden daklijst.

  • KERCKHAERT N. 1973: Kroniek van Bachte-Maria-Leerne (1823-1973), Bachte-Maria-Leerne, 122-123.

Bron: Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1991

Relaties

maakt deel uit van Ooidonkdreef

Ooidonkdreef (Deinze)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.