Hoeve Kapelanij of Klein Ooidonk

Beschrijving

Hoeve "Kapelanij", voorheen ook zogenaamd Klein Ooidonk. In 1400 reeds vermeld als hoeve en leen van het Land van Nevele. Begin 16de eeuw eigendom van de heren van Ooidonk. In 1638 verpacht aan de kapelaan van het kasteel en onder meer vermelding van verbouwingswerken. Later verblijfplaats van norbertijnen van Drongen die de eredienst verzorgden in het kasteel.

Links van de dreef, achterin gelegen, omgracht goed met ijzeren toegangshek aan betonnen pijlertjes. Verharde weg en boomgaard vooraan.

Huidig gebouw (twee woningen) van acht traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, minstens opklimmend tot de 17de eeuw, vermoedelijk in de loop van de 18de eeuw reeds verhoogd vooraan en voorzien van een spiegelboogdeur. Bakstenen gevels op gecementeerde plint. Voorgevel geritmeerd door licht getoogde vensters (nieuw houtwerk) en tot voor kort rood-, groen- en witgeschilderde luiken (verwijzend naar de afhankelijkheid van het kasteel). 18de-eeuwse spiegelboogdeur in vijfde travee gevat in bakstenen omlijsting op arduinen neuten onder verkropte arduinen waterlijst, ijzeren waaier. Zijgevels met sporen van vlechtingen ter hoogte van de eerste bouwlaag, bouwnaad van de vroegere achtergevel en gedicht zandstenen kruiskozijn op de bovenverdieping; in rechter zijgevel met bewaarde luiken. Achtergevel onder doorgetrokken dakschild met onder meer getralied venster en korfboogdeurtje. Toegevoegd deurportaal aan linker zijgevel achteraan.

Parallel achter het woonhuis en links en rechts ervan, bakstenen dienstgebouwtjes onder afgewolfd pannendak (nok parallel aan de dreef), links met bekronend zeshoekig houten duiventorentje onder overstekend dakje, uit eind 19de eeuw of begin 20ste eeuw. Muren verrijkt met speklagen, bakstenen muizentandfriezen en aflijnende pilasters. Deels begroeid rechts gelegen schuurtje met uitgesneden daklijst.

• KERCKHAERT N. 1973: Kroniek van Bachte-Maria-Leerne (1823-1973), Bachte-Maria-Leerne, 122-123.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen