Kasteeldomein van Ooidonk: aanhorigheden

Kasteel van Ooidonk

Beschrijving

De bescherming omvat enkele aanhorigheden van het kasteel van Ooidonk, meer bepaald de ingangspoort, de hoeve Kapelanij, de hovenierswoning van de moestuin, met verbindingsmuur en omringende tuinmuur, het tuinpaviljoentje in het Engels park en de 19de-eeuwse druivenserre aan de zuidzijde van de buitenwal van het kasteel. Het kasteel (hoofdgebouw en vrijstaande torengebouwen) en de conciërgewoning aan de hoofdingang van het domein werden reeds in 1944 beschermd als monument. De bescherming werd in 1995 uitgebreid met het kasteeldomein en de omgeving.

Waarden

Het kasteel van Ooidonk, en meer bepaald het ingangspoortje, de kapelanij, het gebouwencomplex in de groentetuin met bijhorende verbindingsmuur en de omringende tuinmuur, het tuinpaviljoentje en de 19de-eeuwse serre is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Hoeve Kapelanij of Klein Ooidonk

Ooidonkdreef 22-24 (Deinze)
Omgracht goed met ijzeren toegangshek aan betonnen pijlertjes. Verharde weg en boomgaard vooraan. Huidig gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, minstens opklimmend tot de 17de eeuw, vermoedelijk in de loop van de 18de eeuw reeds verhoogd vooraan. Bakstenen dienstgebouwtjes met zeshoekig houten duiventorentje.

Hovenierswoning en oranjerie van het kasteel van Ooidonk

Ooidonkdreef 26 (Deinze)
Voormalige hovenierswoning met moestuin, bloemisterij en oranjerie van het kasteel van Ooidonk, gelegen ten noorden van de huidige ingang, op de plaats van de vroegere moestuin en boomgaard, met afzonderlijke bruine beukendreef. Huidig ommuurd domein vermoedelijk aangelegd begin 19de eeuw.

Kasteeldomein van Ooidonk

Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.