erfgoedobject

Kasteel van Wilder

bouwkundig element
ID: 39855   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39855

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Wilder
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Het voormalig bevoordeeld leen Wilre hing af van Heverlee en kende wisselende leenheren in de loop der middeleeuwen. In 1629 kwam het goed via huwelijk in de familie Cruyckenburg die het behield tot het einde van het ancien régime.

Vermelding van een burcht in de tweede helft van de 14de eeuw; vernieling door de Spaanse Troepen in 1578. In 1629 wordt Wilre beschreven als een ruim domein dat onder meer een pas opgericht kasteel bevatte, een eveneens heropgebouwde watermolen, zogenaamd Cammenmolen en een door brand geteisterde hoeve.

Een gravure van Harrewyn, circa 1690, opgenomen in het werk van J. Le Roy, geeft ons een beeld van het verdwenen, ten dele omgracht en ommuurd complex. Gemarkeerde poort in een geblokte omlijsting met fantasievolle frontonbekroning middenin de hoofdmuur geflankeerd door twee hoektorens. Blijkbaar L-vormig kasteel, ingeplant achteraan op het staatsieplein; vierkante toren met speelse ingesnoerde en peerspitsbekroning in de oksel; rechtervleugel uitgewerkt als een opeenvolging van drie klokgevels boven een open galerij aan de pleinzijde; hun haakse zadeldaken worden opgenomen in de hogere afgesnuite bedaking van deze vleugel (gewone lijstgevel aan de tuinzijde). Het huidige, vrij eenvoudig kasteel in laat-classicistische stijl werd opgericht in 1823. Het is ingeplant in een ruim park met talrijke populieren.

De fraaie Wilderdreef, in 1687 aangelegd door graaf de Cruyckenburg, verbindt het Wilderkasteel met het heden verdwenen kasteel van Ruisbeek.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975

Aanvullende informatie

Onder Raymond Henri de Vinck de deux Orp werd het landhuis omstreeks 1911 aangepast en uitgebreid naar ontwerp van architect Octave Flanneau. 

  • DENEEF R. 2009: Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Ten noordoosten van Brussel: Kampenhout, Kraainem, Machelen, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst, Brussel.
Auteurs : De Jaeck, Herlinde, Deneef, Roger
Datum: 01-01-2009

Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein van Wilder

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kasteel van Wilder [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39855 (Geraadpleegd op 03-08-2020)