De Mouwe

Alternatieve naam de gulde Mouwe; het Cuypershuys

• Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Ambachtshuis de Mouwe, kamer van het Kuipersambacht

omvat de bescherming als monument Ambachtshuis de Mouwe: voorgevel en daken
gelegen te Grote Markt 5 (Antwerpen)

Beschrijving

Voormalig gildehuis "de Mouwe", "de gulde Mouwe" of het "Cuypershuys", kamer van het Kuipersambacht. De onderbouw is gedateerd 1579, de geveltop 1628: zeer waarschijnlijk werd de top pas in dit jaar, evenwel naar het oorspronkelijke plan, voltooid. Het pand werd in 1901-1902 door de Stad Antwerpen volledig heropgebouwd als kantoor van de stedelijke belastingen, naar een ontwerp door de architect Eugène Geefs, uitgevoerd door aannemer Aimé Hesbain.

Diephuis met vier traveeën en drie bouwlagen + tussenverdieping onder zadeldak (leien). Natuurstenen renaissancegevel, afgewerkt in een krulvormige top waarvan de contour bezet is met obelisken. Bekroond met een driehoekig fronton waarop een verguld Sint-Matthiasbeeld (patroonheilige van de Kuipers). De voornamelijk verticaliserende werking van de gekoppelde kruiskozijnen is licht gebroken door sterk geprofileerde waterlijsten die de bouwlagen, ook in de top, markeren.

Begane grond geordonneerd met een rondboogvormige pijlerarcade voorzien van archivolten. Weelderige ornamentatie met renaissancebeslag en wortelmotieven. De borstwering van de hoofdverdieping verlevendigd met cartouches waarin de gesculpteerde emblemen van het Kuipersambacht en het bouwjaar.

Vermeldenswaardig zijn nog het samenstel van een triglief, een beslag en een wortel op de penanten van de insteekverdieping en de stijlvolle leeuwenmaskers op de aanzet van de geveltop.

• Stadsarchief Antwerpen, dossier MA#82871, plannen 697#2872-2874.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet