erfgoedobject

Sint-Antoniuskapel

bouwkundig element
ID
41287
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41287

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk Sint-Antoniuskapel van de schuttersgilde, volgens de literatuur opgericht in 1768, en behorend tot het aaneengegroeide en dubbele biestcomplex van het gehucht Geneinde met eertijds tevens het "Hof van Geneinde", een schietweide en een schans.

Huidige, in 1977-1978 heropgebouwde kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met aandaken. Baksteenbouw met gebruik van gesinterde steen voor de blinde rondboognis en de omlijstingen van getoogde deur en oculus. Met palm omhaagd perkje en lindeboom. Bepleisterd en beschilderd interieur.

  • Kapelletjesroute, Brochure V.V.V. Westerlo, Westerlo, 1988.
  • DE WINTER K., Het kerkelijk leven in de parochie Westerlo en haar dochterparochie Zoerle (1559-1789), in Jaarboek 1985 Heemkring Ansfried Westerlo v.z.w., p. 147.
  • GEYBELS H., Langs deze weg zet geene voet...De kapellen van de provincie Antwerpen, Laakdal, 1997, p. 47.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Antoniuskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41287 (Geraadpleegd op )