Pastorie Sint-Martinusparochie

Gemeente Zoutleeuw

• Adrescontrole Zoutleeuw (adrescontroles: 27-06-2007 - 27-06-2007).
  • Inventarisatie Zoutleeuw (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

is beschermd als monument Pastorie Sint-Martinusparochie

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Martinus, pastorie, kosterswoning en omgeving

Beschrijving

Oorspronkelijk één verdieping hoog met gebogen wolfsdak uit het eerste kwart van de 18de eeuw (1705 volgens Wauters). Traditionele bak- en zandsteenbouw; rechthoekige vensters met strek, voorheen voorzien van kruiskozijnen; twee behouden rondboogdeuren: meer uitgewerkt type van de voorgevel met stijlen op neuten en voorzien van imposten, een druiplijst met sluitsteen en een bovenlicht gemarkeerd door een waterlijst; bakstenen fries onder de kroonlijst van de achtergevel.

Tot de latere wijzigingen behoren de aanpassing van vensters, de bijkomende bouwlaag aan de voorgevelzijde en de nieuwe bijbouw.

Auteurs: Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline & de Crombrugghe, Anne