erfgoedobject

Pastorie Sint-Martinusparochie

bouwkundig element
ID
43196
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43196

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk één verdieping hoog met gebogen wolfsdak uit het eerste kwart van de 18de eeuw (1705 volgens Wauters). Traditionele bak- en zandsteenbouw; rechthoekige vensters met strek, voorheen voorzien van kruiskozijnen; twee behouden rondboogdeuren: meer uitgewerkt type van de voorgevel met stijlen op neuten en voorzien van imposten, een druiplijst met sluitsteen en een bovenlicht gemarkeerd door een waterlijst; bakstenen fries onder de kroonlijst van de achtergevel.

Tot de latere wijzigingen behoren de aanpassing van vensters, de bijkomende bouwlaag aan de voorgevelzijde en de nieuwe bijbouw.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Martinusparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43196 (Geraadpleegd op )