erfgoedobject

Burgerhuizen La Quiétude en La Sérénité

bouwkundig element
ID
44827
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44827

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "La Quiétude" en "La Sérénité". Samenstel van twee bel-etageburgerhuizen in spiegelbeeldschema, gebouwd in 1894 naar ontwerp van architect C. Pécasse (moeilijk leesbaar op de bouwaanvraag), met de typische kenmerken van de neo-Vlaamserenaissance-stijl. De opschriften op de omlijsting van de korfbogige bel-etagevensters verwijzen naar de huisnamen: "Pour jouir en ce monde et dans l'éternité" (nummer 25) "Il faut la Quiétude et la Sérénité" (nummer 27). Tuitgevels met parement van rode baksteen; sierankers "A" en "E" in de topstukken. Gebruik van arduin voor het souterrain, de speklagen en de ornamentiek (zuilen, diamantkoppen, schelpmotieven, gebogen frontons enzovoort). Bewaarde, goed afleesbare structuur van het souterrain (dienstdeurtjes) en de bel-etage (loggia's). Bewaarde ijzeren balkonleuningen, bewaard houtwerk.

  • Stadsarchief Blankenberge, Bouwaanvragen, nummer 4/1894.

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Burgerhuizen La Quiétude en La Sérénité [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44827 (Geraadpleegd op )