erfgoedobject

Het sluizencomplex Plassendale

bouwkundig element
ID
45599
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45599

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het sluizencomplex Plassendale. Sluizencomplex van twee getijdensluizen en zwaaikom ten noorden van Oudenburg op het noordoost-zuidwest-kanaal Plassendale-Nieuwpoort en haaks op het oost-westkanaal Brugge-Oostende; met draaibrug over noordelijke sluishoofd en aanhorigheden: brugwachtershuisje met pad op houten staketsel en houten geleidingswerken. Gebed in een als dorpsgezicht beschermde kanalensite. Sluizen en zwaaikom uit 1638-41, vernieuwd in de periode 1783-90 en verbreed in 1828, maar met langere voorgeschiedenis.

Sluizencomplex bestaande uit twee schutsluizen van het getijdensluis-type met vier stel deuren per sas aan in- en uitgang van een zwaaikom en brug. Zwaaikom bezat aarden oevers, later verstevigd met stalen damplanken; nu voorzien van een betonnen afboording (1980); trechtervormig naar de sluizen toelopende natuurstenen wanden.

Twee schutsluizen met natuurstenen wanden van grote, regelmatig gekapte hardstenen blokken. Elk sas is voorzien van twee stel puntdeuren (omwille van de variƫrende peilen tussen de Nieuwpoortse en Oostendse vaart onderling) in eikenhout, met smeedijzeren reling, doorlaatkleppen met tand- en heugelbediening. De bediening van de deuren grijpt plaats met behulp van kaapstanders (vroeger in hout, heden in ijzer) met tand- en heugelstang. Puntvormige sluishoofden met gleuven voor schotbalken.

Brug over het noordelijke sluishoofd bestaande uit ijzeren draaibrug van circa 1890 met manuele bediening, excentrisch gelegen draaipunt en sleurpad met ijzeren dwarse voetsteunen of fretten in de oever ingewerkt in kwartronde inham; volle geklinknagelde liggers met gesloten vakken en gebogen onderrand, smeedijzeren relingen, houten bevloering, overkragende voetpaden, bruggenhoofden in natuursteen uit latere periode dan de natuursteen van de sluiswanden.

Aansluitend polygonaal brugwachtershuisje en pad op houten staketsel, houten geleidingswerk tussen de noordelijke sluis en het zuidelijke hoofd van de draaibrug over het kanaal Brugge-Oostende (heden in heraanleg) en houten geleidingswerk ten westen en ten oosten van deze draaibrug. 19de-eeuwse bruggenhoofden van de draaibrug.

  • Archief Ruimtelijke Ordenening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Monumenten en Landschappen, nummer W/01101: Oudenburg, Sluizencomplex (motiveringsverslag 19 juni 1996 en Ministerieel Besluit 11 februari 1997).

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van STRUYF J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Sluizencomplex Plassendale met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Het sluizencomplex Plassendale [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/45599 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.