Stadsbrouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadsbrouwerij

• is aangeduid als beschermd monument Stadsbrouwerij

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Stadhuis Herentals: buffer
    Deze aanduiding is geldig sinds

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Westzijde Grote Markt

Beschrijving

Voormalige stadsbrouwerij en grootste brouwerij van Herentals, oudste vermelding als "den Wildeman" van 1465, sedert 1613 zogenaamd "groote brouwerije" en vanaf 1688 zogenaamd "het Schali(e)ken"; houten gevel vervangen door huidige in 1780-1781 (zie gevelsteen 1781 en stadsrekeningen 1775-1784) naar ontwerp van Jan Roelants. Rijkswachtkazerne van 1796 tot 1939; verbouwingswerken naar ontwerp van P.J. Taeymans in 1889-1890; van 1890 tot 1968 vredegerecht van het kanton Herentals, aanpassingswerken in 1936; nadien politiebureau en onderdak voor diverse stedelijke diensten.

Classicistisch dubbelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat) met aandaken en dakkapellen. Bakstenen lijstgevel met geprofileerde kroonlijst, middenrisaliet onder driehoekig fronton op gegroefde consoles, oculus; verankerde zijtrapgevels. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempel en latei, gecementeerde rechtstanden. Centrale rechthoekige deur met bovenlicht in arduinen omlijsting bekroond met gevelsteen waarop stadswapen en jaartal "1781"; schouderboogpoorten in arduinen omlijsting, rechter poort tevens toegang tot nummer 37.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/388: GORIS J.M., Historische nota over de stadsbrouwerij te Herentals, onuitgegeven handschrift, 1987.

Auteurs: Steyaert, Rita