Traditioneel diephuis

Straat Wijngaardstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning met trapgevel

omvat de bescherming als monument Traditioneel diephuis met trapgevel: voorgevel en daken
gelegen te Wijngaardstraat 16 (Antwerpen)

Beschrijving

Gecementeerde trapgevel (acht treden + aanzet overhoeks topstuk) uit de tweede helft van de 16de eeuw of de 17de eeuw, doch recenter aangepast (19de eeuw); drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (asbestleien).

Behouden muurankers met gekrulde spie. Top gemarkeerd door verweerde waterlijsten; onder de onderste: Anno; verhoogd rondboogluik met sluitsteen tussen kloosterkozijnen en bekroond door oculus.

Rechthoekige vensters met (doorlopende) lekdrempels als 19de-eeuwse aanpassingen van de oorspronkelijke kruiskozijnen. Op de begane grond vervangen getraliede rondboogvormige muuropeningen de voormalige kruiskozijnen, waarvan nog de druiplijsten resten. Zowel de aanpassingen aan de vensters op de 2de verdieping als de huidige pui met rondbogen volgens bouwaanvraag van 1862 naar ontwerp van architect Buisseret.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1862#265.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet