Pastorie van de Sint-Bavoparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Herentals
Deelgemeente Noorderwijk
Straat Ring
Locatie Ring 9, Herentals (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Herentals (adrescontroles: 27-11-2006 - 27-11-2006).
  • Inventarisatie Herentals (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Pastorie Sint-Bavoparochie met vleugel van oude pastorie

Deze bescherming is geldig sinds 13-04-2004.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van de Sint-Bavoparochie

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Achterin gelegen pastorie in neogotisch getinte stijl naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1904, op kadaster geregistreerd in 1906; rechts een haakse aangepaste vleugel van de oude pastorie met vroegere stal en washuis opklimmend tot de 18de eeuw.

Alleenstaand dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Verankerde bakstenen lijstgevel met decoratief en constructief gebruik van natuursteen voor banden, steigergaten en venstermonelen en gekleurde baksteen voor de vensterbogen. Hoger oplopende getrapte deurtravee. Kruiskozijnen onder boogvelden, op benedenverdieping gekoppelde rondbogen en op bovenverdieping gedrukte spitsbogen. Korfboogdeur onder boogveld met radvenstertje, rechts spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Zijtuitgevels met aandaken en schouderstukken. Gelijkaardige, doch meer sobere achtergevel met segmentboogvormige muuropeningen, beluikte benedenvensters.

Oude pastorie van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, golfplaten) met aandaken. Verankerde baksteenbouw met diverse bouwnaden. Gevarieerde, deels gedichte muuropeningen. Noordelijke lijstgevel met centrale rondboogpoort in gecementeerde bandomlijsting tussen kloosterkozijnen; zuidgevel met latere rechthoekige poort en korfboogdeurtje. Westelijke puntgevel met muurbanden en laadluik. Aan tuinzijde: oostelijke puntgevel met overhoeks topstuk en kloosterkozijnen.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Noorderwijk, schetsen 1906/2.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, plannen 5, Noorderwijk, dossier 7.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ring

Ring (Herentals)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.