erfgoedobject

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

bouwkundig element
ID
4805
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4805
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1904 opgetrokken in opdracht van de Hippolyte Colignon. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Hippolyte Colignon (Antwerpen, 1831-1908) nam in 1885 het vervoersbedrijf en vroegere diligence-onderneming Van Gend & Loos over, waar hij al sinds 1844 voor werkte. Tijdens het interbellum was het expeditiebedrijf H. Colignon & C° actief in het internationaal goederentransport en als douane-agent. Gesloopt voor een nieuwbouwcomplex.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien). Lijstgevel, verhoogd met een schoudergevel, met Een parement uit witte natuursteen en blauwe hardsteen. Begane grond met later verbrede koetspoort, met geprofileerde plint en brede puilijst. Hoge rechthoekige vensters met waterlijsten en op de tweede bouwlaag doorlopende lekdrempels. Houten kroonlijst op modillons, onderbroken door de verhoogde schoudergevel met bolvormige bekroning en overhoeks geplaatst topstuk. In de top een rechthoekig venster onder een blind boogveld.

Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan kantoren en de traphal, over de volledige diepte geflankeerd door een koetspoort. De woning beslaat de bovenverdiepingen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1904#418.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4805 (Geraadpleegd op )