Brouwerij De Ster

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Ster

Beschrijving

Sinds 1974 omgevormd tot woonhuis. Achterin gelegen bedrijfsgebouw met bijgebouw, toegankelijk via gedeeltelijk gekasseide oprit tussen nummer 22 en 20; aanvankelijk horend bij nummer 22.

De brouwerij "Société Anonyme l'Etoile" werd opgericht circa 1897 door Benedictus Wellekens en zijn dochter Sidonie en schoonzoon Emiel Lodewijk Tolliers. In 1906 vond een vergroting plaats (zie kadasterarchief), de brouwerij stond toen ook bekend als "Brasserie E. Tolliers" of "Brouwerij De Ster". Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er niet gebrouwen door de inbeslagname van de koperen ketels door de Duitsers. Na de heropstart, kwam de zaak in 1922 in handen van Emiels schoonzoon Louis Vertongen, die voorheen reeds gedeeltelijk eigenaar was, als "Brasserie L. Vertongen - Tolliers". Dit ging gepaard met een herinrichting. In 1933-1934 werd de brouwerij ontmanteld en omgevormd tot bieruitzetterij die in 1947 werd overgenomen door de zoon van Louis Vertongens schoonzus, Joseph Hertecant.

Bakstenen gebouw met L-vormige plattegrond onder uitgelengd pannen zadeldak. Oorspronkelijke brouwerij-ingang in rechter zijpuntgevel, bij omvorming tot woonhuis verplaatst naar de straatzijde. Industrieel karakter duidelijk afleesbaar aan zijpuntgevel met typische hoger geplaatste getoogde vensters en centrale deuropening aan kleine trap. Zoldervenster in geveltop en keldertoegang links heden gedicht.

Huidige westelijk georiënteerde voorgevel, gericht naar de straat, is witgeschilderd op een gepikte plint. Verlicht via getoogde vensters, waarvan er één met ijzeren roedeverdeling oorspronkelijk is. Toegevoegde deur gevat in een geblokte omlijsting met wapenschild met brouwattributen in siersluitsteen onder een gekanteelde schermgevel. Dito dakkapel versierd met balustervormige halfzuiltjes en topbekroning in uitgelengd zadeldak. Klein Mariagrotje op gekasseide basis, tegen voorgevel.

Ten westen, op gekasseid voorerf, hoge ronde bakstenen schoorsteen volledig overgroeid door klimop. Volgens kadasterarchief bij de oprichting van de brouwerij circa 1897 gebouwd.

Ten zuiden, haaks ten opzichte van de straat ingeplant voormalige paardenstal. Witgeschilderde lage baksteenbouw op gepikte plint onder pannen zadeldak. Achteraan via een jongere gekanteelde muur met de voormalige brouwerij verbonden.

• STROOBANTS A., Tussen pot en pint. Herinneringen aan de Dendermondse brouwers, Dendermonde, 1990, p. 71-72.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena