Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

In straatbocht, achterin gelegen boerenhuis parallel aan de straat aan gekasseid pad, deels achter nummer 28. Voorafgegaan door omhaagde met gras begroeide voortuin met fruitbomen, afgesloten door ijzeren hek aan betonnen pijlers.

Boerenwoning volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, zie optekening op het Land- en Kaartboek van 1772-1783. Ongewijzigd gebleven tot in 1885 wanneer het door landbouwer Pieter Van Cauwenberghe opgedeeld werd in twee woningen. In 1952 door Adolf Van Cauwenberghe–Vermeiren achteraan vergroot tot huidig volume.

Karakteristiek volume van zes traveeën en één bouwlaag onder overstekend zadeldak met golfplaten, voorheen naar verluidt bedekt met riet of stro. Verankerde witgeschilderde bakstenen voorgevel met schijnvoegen op deels grijs geschilderde en beraapte, deels gepikte plint; afgelijnd met bakstenen daklijstje. Rechthoekige vensteropeningen op lekdrempels met begin 20ste-eeuws houtwerk in T-vorm; vernieuwde witte luiken. Rechts aangebouwde schuur annex stal, toegankelijk via brede houten poort met voetgangersdeurtje onder houten latei; rest van mestpomp tegen voorgevel. Verankerde zijpuntgevel met restanten van beraping.

• Stadsarchief Dendermonde, Oud gemeentearchief Grembergen, nummer 514.