Herenhuis met barokpoort

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Everdijstraat
Locatie Everdijstraat 31, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Burgerhuis met binnenkoer

Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1984.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Herenhuis met traditionele kern dat minstens opklimt tot de vroege 17de eeuw, en tot zijn huidige vorm werd aangepast tijdens de eerste helft van de 19de eeuw. Rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel met de straat). Neoclassicistische lijstgevel met een later gecementeerd parement uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. Muurankers met gekrulde spie, de barokke poortomlijsting en de vleugels rond de binnenplaats wijzen op de minstens vroeg-17de-eeuwse oorsprong. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, licht horizontaal geleed door fijne kordons. De rechthoekige vensters met sleutel zijn op de begane grond beschermd door tralies met speerpunten, en op de tweede bouwlaag verzwaard met hoekblokken. Hardstenen barokpoort uit het eerste kwart van de 17de eeuw: geblokte rondboog met geprofileerd beloop en brede voluutsleutel rustend op Ionische pilasters met verdiepte schacht en krul. Houten vleugeldeur met nagelbeslag en sierlijke waaier van smeedwerk.

Rechthoekige binnenplaats aan twee zijden afgesloten met vleugels van twee bouwlagen onder een zadeldak uit het eerste kwart van de 17de eeuw, aangepast met een 19de-eeuwse houten kroonlijst op klossen. Noordvleugel van drie traveeën in traditionele bak- en zandsteenstijl waarin muurankers met gekrulde spie onder leien bedaking. Sporen van de oorspronkelijk naar boven toe verkleinende registers van steekboogvensters met zandstenen negblokken, die later werden aangepast tot rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel. Fraaie westvleugel op de begane grond gemarkeerd door een hardstenen rondboogarcade met geprofileerde archivolten en voluutsleutels, rustend op Toscaanse zuilen, de zwikken met uitgewerkt rozet, afgewerkt met een geprofileerde waterlijst; later dichtgemetseld met uitsparingen voor vensters en deur. Volledig natuurstenen parement op de bovenverdieping; rechthoekige vensters met kwarthol geprofileerde neggen en voorzien van een balustrade. De achtergevel van de hoofdvleugel (zuidzijde) draagt sporen van een gedicht kruiskozijn. Aan de oostzijde gemene muur van het belendende pand, met beglaasde bovenbouw waarin gietijzeren steunelementen en traceerwerk uit de 19de eeuw.

Interieur: bewaarde rococoplafonds uit de tweede helft van de 18de eeuw, met stucdecoratie van lijstwerk, vierpassen, schelpen, druiven trossen en rankwerk.

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1979

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Everdijstraat

Everdijstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.