Sloovers Kapelleken met lindes

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sloovers Kapelleken

Beschrijving

Veldkapel, van 1822 zogenaamd "Sloovers kapelleken" (zie Atlas der Buurtwegen, 1843), "Verhelles kapel" of "kapel Vandierendonck". Mariakapel, zie opschrift "Weesgegroet Maria" en Mariabeeld. Rechthoekig bedehuisje van één travee onder pannen zadeldak. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw met breukstenen/gepikte plint. Puntgevel met korfbogige muuropeningen met hekken.

De kapel staat op het kruispunt van de Hazelstraat en de Turkeyenstraat en wordt beschaduwd door twee lindes. Naast het markeren van het kruispunt in het open, agrarische landschap, staat de kapel met lindes tevens op de historische grens tussen de gemeenten Lichtervelde en Hooglede.

De lindes zijn geknot, een traditionele beheervorm waarbij het kaphout van de linde werd gebruikt als brand-, gerief- en constructiehout en het bladerdek als loofvoedering. Onder één van de bomen is een zitbankje geplaatst.

• VAN BIERVLIET A.-T., Gits door de eeuwen heen, Gits - Handzame, 1986, p. 36-37.

• (VANGHELUWE K.), Uit de mond der mensen: kapelletjeskroniek der laatste eeuw, gemeente Lichtervelde, 1979, p. 25.

• DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. 2001: Veldkapel z.g. "Sloovers Kapelleken" [online], https://inventaris.onroerenderfgoed.be/teksten/51034 (geraadpleegd op 5 mei 2022).

Auteurs: Schepens, Annelies; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol